Vi recenserade Original Burger i centrala Gdansk för första gången redan 2017, och konstaterade då att det mesta var bra förutom själva burgaren. Drygt fem år senare var vi återigen i den polska kuststaden och kunde inte låta bli att besöka dem på nytt för att se om något förändrats. Och visst, det hade det – fast till det sämre. Menyn var ganska gräslig, där alla burgare innehöll minst en ingrediens som vi gärna hade plockat bort. Till slut föll valet på en Classic Cheese för 42 PLN (95 kronor), som innehöll cheddar, tomat, picklad rödlöd, sallad, majonnäs och chutney. I priset ingick två tillbehör och vi valde ostiga potatiskroketter och pommes frites.
Vår burgare såg ut som rena rama katastrofen, med ett alldeles för stort, hårt och stumt ciabattaliknande bröd som gjorde att burgaren påminde mer om en macka än någonting annat. Köttet var förvånansvärt nog lite rosa i mitten och relativt smakrikt, men det var ruskigt överarbetat vilket gjorde burgaren svåräten och tuggig. Osten hade stelnat och deras picklade rödlök hade legat och dragit alldeles för länge och var gråaktig i färgen. Smakmässigt så drogs tankarna till en Whopper, kanske på grund av den lätt söta chutneyn, och vi hade i ärlighetens namn hellre ätit en snabbmatsburgare än detta. Potatiskroketterna var täckta med ett stelnat lager smält hårdost, men pommes fritesen var i alla fall relativt hyfsade – om än alldeles för mjuka.
Original Burger var en riktigt sorglig historia, och vi kände oss besvikna över att ha gått på ytterligare en nitlott i Polen. Vi hoppas på att hitta något bättre att recensera i framtiden.
In English
We reviewed Original Burger in central Gdansk back in 2017 last time, and back then we noted that most of their dishes were decent apart from the burger itself. Five years later, we found ourselves back in the Polish coastal city, and couldn’t resist trying them again to see if anything had changed. And a lot of things actually had, but for the worse. Every burger on their menu had at least one ingredient that we would have liked to remove, and we finally settled on a Classic Cheese for 42 PLN (8.5 USD), with cheddar, tomato, pickled red onions, lettuce, mayo and a chutney. Two sides were included in the price, and we chose cheesy potato balls and some french fries.
Our burger looked like it had been in an accident, with a huge, hard and stale ciabatta style bun that gave our hamburger a sandwich like feel. The beef patty surprised us a bit by being slightly pink on the inside and quite flavourful, but it had been overworked, making it chewy and difficult to eat. The cheese had melted and then hardened on top of the meat and the pickled red onions had been left in the jar for too long and were almost grey. Flavour wise we were reminded of a Whopper, perhaps due to the sweetness of the chutney, and we would honestly much rather have eaten a fast food burger than this. The potato balls were covered with a layer of hardened cheese, but the french fries were at least decent, even though they were far too soft.
Our visit to Original Burger was a really depressing one, and we left them disappointed that we’d encountered yet another awful Polish burger. We hope the country offers something better in the future.