Mattorget Nave, beläget strax utanför centrala Pelotas, har länge varit ett nav för den hungriga och törstiga lokalbefolkningen. Här samlas flera olika typer av restauranger som fokuserar på streetfood samt öl från lokala mikrobryggerier. Nave betyder skepp på portugisiska, eller rymdskepp i detta fall, och allt från inredningsdetaljer till namn på öl och vissa maträtter anspelar på ett utomjordisk tema. Vi beställde en cheeseburgare med två smashade 80-gramsköttpuckar, cheddar, pickles, silverlök och ketchup tillsammans med pommes frites för 41 BRL (90 kronor).
Det första som fångade vårt öga var det mörka brödet som kallas pão australiano, översatt till australiskt bröd, som är väldigt populärt i stora delar av Brasilien. Brödet bakas med fullkornsmjöl och honung och har en karaktär som enklast kan liknas vid en mörk och söt frukostfralla. Vi föredrar såklart mer klassiska burgarbröd, så detta var dessvärre mer intressant än bra. Det feta köttet hade en trevlig smak men avsaknaden av en rejäl stekyta kändes lite matt. Som tur var fanns det krispighet och fräschör från både picklesen och silverlöken som gjorde måltiden mycket roligare. Vi hade dock föredragit lite tjockare och krispiga pickles för att väga upp för den övergripande mjukheten, och ytterligare en ostskiva hade inte heller skadat för att skapa mer krämighet. Pommes fritesen däremot var riktigt bra med en gedigen kryddning och fritering som gjorde dem krispiga på ytan och mjuka inuti.
Nave är ett riktigt cool ställe med ett koncept som vi verkligen diggar. Deras burgare är långt ifrån perfekta, men trots missar så var detta klart godkänt. Vi återvänder gärna för att njuta av den härliga stämningen och det varierade streetfoodutbudet.
In English
The Nave food square, located just outside the centre of Pelotas, has long been a hub for hungry and thirsty locals. It brings together a variety of restaurants that focus on street food and beer from local microbreweries. Nave means ship in Portuguese, or spaceship in this case, and everything from interior design details to beer names and some of the dishes have an extraterrestrial theme. We ordered a cheeseburger with two smashed 80-gram beef patties, cheddar, pickles, white onions and ketchup along with French fries for BRL 41 (8.5 USD).
The first thing that caught our eye was the dark bread called pão australiano, translated as Australian bread, which is very popular in Brazil. The bread is baked with wholemeal flour and honey and has a character that can best be described as a dark and sweet breakfast roll. We prefer more classic burger buns, of course, so this was a more interesting than good choice. The fatty meat had a nice flavour, but lacked a proper crust. Luckily, the burger had a nice crispness and freshness from both the pickles and the white onions which made the meal much more enjoyable. But the pickles ought to have been thicker and crispier in order to counteract the overall softness, and another slice of cheese would have added some more creaminess as well. The fries on the other hand were really good with a solid seasoning and were excellently cooked, making them crispy on the outside and soft on the inside.
Nave is a really cool place with a concept that we really dig. Their burgers are far from perfect, but still worth a passable grade. And we’ll gladly return to enjoy the great atmosphere and explore their varied street food selection.