The Border

Hängmörad lycka

1 4 5
Skriven av
Foto: Dubbel Dry-Aged Cheeseburger från The Border.

Vi har ätit på The Border: Burgers vs Burritos sedan starten i början av 2016, och under denna tid har de vuxit till en riktigt tajt minikedja med två restauranger i Stockholm (på Södermalm och i Vasastan) och en i Norrtälje. Menyn kretsar kring gränsen mellan USA och Mexiko, och bjuder på burgare och burritos samt nytillskott som tacos och ett gediget tequilautbud. På senare tid har de gått över till att enbart ha svenskt kött som hängmörats i 20-30 dagar i alla sina burgare, vilket verkligen har varit ett lyft. Under lunchtid kostar en meny 135 kronor, och mellan 149 och 169 kronor övrig tid.

Under våra senaste besök beställde vi två av våra favoriter; cheeseburgaren The Border TJ med dubbel cheddar, silverlök, pickles, majonnäs, senap och ketchup och avokadoburgaren ABC-burger med cheddar, bacon, avokado, tomat, sallad, silverlök och burgardressing. Köttet från Bjursunds Säteri hade djupa bifftoner, och stekytan var föredömligt krispig med en härligt frasig crust och ett saftigt inre. Den svenska burgarcheddarn bidrog med både smak och krämighet och vi uppskattade att de hade smörstekt brödet på insidan och även penslat det med fett på ovansidan av kronan så att det fick lite mer smak och textur. Vissa burgare på deras meny har haft en ojämn smakbild och burgarna monteras ibland lite finesslöst med för mycket grönsaker och dressing, men vi gillar ändå att menyn har tajtats till ganska rejält på senare tid. Det dröjde faktiskt länge innan vi började utforska deras utbud av både burritos och tacos, och vi kan glatt meddela att deras mexikanska rätter är minst lika imponerande.

The Border erbjuder en varierad meny och riktigt goda burgare, och vi anser att de tillhör det övre skiktet i Sveriges burgarscen – särskilt nu när de gått över helt till hängmörat kött. De har dessutom blivit vårt goto-ställe för burritos.

In English

We’ve been eating at The Border: Burgers vs Burritos since they opened in early 2016, and in that time they’ve grown into an impressive mini-chain with two restaurants in Stockholm (on Södermalm and in Vasastan) and one in Norrtälje. Their menu is centred around the US-Mexico border, with burgers and burritos, as well as new additions like tacos and a solid tequila selection. They’ve also recently switched to using only dry-aged Swedish beef in all their burgers. During lunchtime, a menu costs 135 SEK (12.5 USD), and between 149 and 169 (14–16 USD) at other times.

During our latest visits we’ve ordered their cheeseburger The Border TJ with double cheddar, white onions, pickles, mayo, ketchup and mustard and the avocado burger ABC Burger with cheddar, bacon, avocado, tomato, lettuce, white onions and burger sauce . The patties Bjursunds Säteri had a deep beefiness, and the crust was exemplary crispy whilst being juicy on the inside. The Swedish burger cheddar added both flavour and creaminess, and we appreciated that they’d buttered the bun on the inside and also brushed it with fat on the top of the crown to give it a bit more flavour and texture. Some of the burgers on their menu have an uneven flavour profile, and the burgers have been a bit haphazardly assembled with a bit too much vegetables and sauces, but we appreciate that their menu has been streamlined quite a bit lately. It actually took us a long time to start exploring their selection of both burritos and tacos, bt we’re happy to report that their Mexican dishes are just as impressive.

The Border offers a varied menu and really tasty burgers, and we consider them to be in the top tier of Sweden’s burger scene – especially now that they’ve switched completely to dry-aged beef. They’ve also become our go-to spot for burritos.

Adress

Rutger Fuchsgatan 3 (Södermalm), Rörstandsgatan 25 (Vasastan) & Tullportsgatan 12 (Norrtälje), Norrtälje, Stockholm Sweden

Mer information

Uppdateringar

Uppdatering december 2024:
Vi har gjort ett återbesök på The Border och anser att de ska behålla betyget 4/5.

Uppdatering januari 2024:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2024: 15

Uppdatering januari 2023:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2023: 14

Uppdatering august 2022:
De har öppnat sin tredje restaurang i Vasastan.

Uppdatering november 2021:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2022: 19

Uppdatering november 2020:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2021: 22

Uppdatering maj 2019:
Vi har uppdaterat vårt omdöme från januari 2016 med en helt ny recension. Vi har även höjt betyget till 4/5.

Recension från 15 maj 2019

Recension skriven av John Wästerlund

15 maj 2019, The Border

Vi recenserade The Border: Burgers vs Burritos för första gången i början av 2016, och de var redan då ett burgarställe med potential. Under de tre åren som har gått har de öppnat ytterligare en lokal på Kungsholmen i Stockholm, och efter några informella besök har vi känt att det är hög tid för en uppdaterad recension.

Den nya lokalen är tydligt indelad i två delar: en amerikansk och en mexikansk för att matcha menyns uppdelning mellan burgare och burritos. Burgarna kostar mellan 99-129 kronor för en 150-grammare (2×100 gram kostar mellan 119-149 kronor), om du bortser från wagyu-burgaren som med sitt fina kött och sina lite mer speciella toppings drar iväg till 255 kronor. Vi beställde en enkel ABC Burger för 129 SEK – där abc står för avokado, bacon och cheddar. Utöver dessa ingredienser hittade vi även sallad, tomat, jalapeños, silverlök och husets dressing på burgaren.

Det märktes direkt att det var köttet som var stjärnan här, och det behandlades därefter. Den ekologiska högreven var utmärkt stekt med en krispig karamelliserad yta och en saftig mitt som verkligen framhävde köttets smaker. Till skillnad från vår förra recension så uppskattade vi den enkla burgaren framför en dubbel denna gång, just för att köttets karaktär märktes tydligare i den större pucken. Brödet var lagom mjukt och följsamt, och höll köttet och dess toppings på plats. Sedan vårt första besök har de bytt sallad från en strimlad variant till ett helt blad, men den var fortfarande aningen väl tilltagen. Konstruktionen blev lite instabil, men höll i alla fall ihop. Vi hade dock föredragit en mer genomtänkt uppbyggnad utan en pinne som perforerade burgaren.

The Border: Burgers vs Burritos fokus på kvalitetsingredienser har bara blivit tydligare de senaste åren, och nu har de verkligen tagit sig över gränsen till en högre kvalitetsnivå.

We first reviewed The Border: Burgers vs Burritos back in 2016, and we thought that their burgers had potential back then too. And during the three years that have passed they’ve opened a second restaurant in Stockholm’s Kungsholmen district, and after a few informal visits we’ve decided to update our review.

We visited their new location, which is clearly divided into American and Mexican parts which match their two menu items: burgers and burritos. Their burgers cost between 99-129 SEK (10-13 USD) for a 150 gram patty (with 2×100 grams costing 119-149 SEK (12-15 USD)) – in addition to a wagyu beef burger with exclusive toppings that costs 255 SEK (26 USD). We stayed on our regular side and ordered a single ABC Burger for 129 SEK (13 USD), with ABC standing for avocado, bacon and cheddar. In addition to these ingredients it also contained lettuce, tomato, jalapeños, white onions and a house sauce.

It was immediately obvious that the meat was the star here, and it had been handled with utmost care. The organic chuck had been excellently seared. It had a crispy and caramellised char on the outside while being juicy on the inside, which really accentuated its flavours. And in contrast to our last visits, the thicker, single patty did a better job of showcasing the meatiness. The bun was nicely soft and squishy, and kept everything in place.

They’ve changed their lettuce since our first review from a shredded variety to a whole leaf, but the proportions were still a bit too much. This made the construction a bit wobbly, but it stayed in one piece. However, we would have preferred a more structurally sound burger that didn’t require it being skewered with a stick.

The Border: Burgers vs Burritos’ focus on quality ingredients has become more and more clear over the last few years, and they’ve definitely crossed the border to the next quality level.

Recension från 26 januari 2016

Recension skriven av Jan Jonsson

26 januari 2016, The Border

The Border slog upp sina portar i mitten av januari i Café de Paris gamla lokaler på Södermalm i Stockholm. Förväntansfulla och nyfikna beställde vi in dubbla cheeseburgare med pommes frites.

Att välja en burgare med två puckar på 100g vardera, istället för en singel puck på 150g, kändes som helt rätt beslut från vår sida. Puckarna, som var gjorda på ekologisk högrev från Bjursund utanför Västervik hade en fin rosa kärna. Brödet, bakat av ett lokalt bageri, var fluffigt med en fin textur och den smälta osten samt den hemmagjorda dressingen var båda smakrika. De grova grönsaksstrimlorna tog lite för stor plats, men det åtgärdade vi genom att helt enkelt plocka bort dem. Sammanfattningsvis så var burgaren som serverades väldigt bra med några få detaljer som borde förbättras. En väldigt stark trea.

Pommes fritesen var av standardkvalitet, men deras hemmagjorda chilimajonnäs som serverades till var riktigt god. Deras meny erbjuder förutom burgare även burritos som håller en likvärdig kvalitet.

The newly-opened The Border serves a good variety of burgers with either one 150g patty or with two 100g patties. We couldn’t resist and tried their cheeseburger with two patties and we were not disappointed. The patties had a nice pink center, and the bun, cheese and dressing complemented the burger nicely. The only big downside was the oversized and wet vegetables. Don’t forget to add the delicious chili mayonnaise for your fries.

Topplistor

Sociala medier