Xepa

Femstjärnigt i São Paulo

1 5 5
Skriven av
Foto: Cheese Bacon à Cavalo från Xepa.

Xepa är en kvarterskrog som öppnade i trendiga Santa Cecília-distriktet i São Paulo under 2023, och sedan dess har de utsetts som stadens bästa burgare av den välrenommerade burgarguiden Hambúrguer Perfeito. På deras breda meny finns fyra olika burgare, men det är deras signaturburgare Cheese Bacon à Cavalo som fått mest uppmärksamhet då den tagit inspiration från Au Cheval i Chicago och New York. Burgaren innehöll en tjock grillad köttpuck, ost, en rejäl skiva grillat bacon, majonnäs och ett gräslöksgarnerat stekt ägg garnerat för 79 BRL (135 kronor).

Det var inte bara ingredienserna som påminde om Au Cheval, utan burgaren serverades dessutom dekonstruerad i samma stil. Det mjuka potatisbrödet kändes väldigt följsamt i handen och höll ihop allting exemplariskt efter vi hade lagt på brödkronan. Köttet hade en fin och jämn medium-stekgrad, något som restaurangen själva rekommenderade, och en utmärkt mjuk textur som smälte i munnen. Köttet var otroligt saftigt med djupa bifftoner som verkligen tilltalade oss. Det tjocka baconet hade grillats hårt och fått ett par varv från pepparkvarnen på sig för att lyfta smakerna ytterligare, och var sensationellt god. Dess rökiga smak och sälta fungerade väldigt bra med köttet och det krämiga ägget. Om vi skulle nämna lite förbättringspotential här så hade baconet kunnat varit mer lättuggat, men det var ändå supergott. Pommes fritesen var välfriterade, med en skön krispighet och en ordentlig potatissmak som kompletterade måltiden fint.

Xepa serverar en utomordentligt bra burgare, och inte bara det utan de har även skapat en riktigt trevlig restaurang med en genomtänkt meny. Xepa är ytterligare ett exempel på varför São Paulo är en av världens bästa burgarstäder, och vi ser redan nu fram emot vårt nästa besök.

In English

Xepa opened in 2023 in the trendy Santa Cecília district of São Paulo and has since been named the city’s best burger by the renowned burger guide Hambúrguer Perfeito. Their extensive menu offers four different burgers, but it’s their signature burger, the Cheese Bacon à Cavalo, that has received the most attention, taking inspiration from Au Cheval in Chicago and New York. Our burger consisted of a thick grilled beef patty, cheese, a generous slice of grilled bacon, mayo and a chive-garnished fried egg for BRL 79 (USD 13.5).

It was not only the ingredients that reminded us of Au Cheval, but the burger also arrived deconstructed in the same style. The soft potato bread felt very soft in our hands and held everything together admirably after we put the crown on. The patty was excellently cooked medium-rare, as recommended by the restaurant, and had a superbly soft texture that melted in the mouth. The patty was incredibly juicy with deep, beefy flavours that really resonated with us. The thick bacon, grilled hard and well seasoned with black pepper to bring out the flavours, was sensational. Its smoky flavour and saltiness worked very well with the meat and creamy egg. It was a little chewy, but still super tasty. The french fries were well cooked, with a nice crispness and a clear potato flavour that complemented the meal nicely.

Xepa serve excellent burgers and has also created a very atmospheric restaurant with a well thought-out menu. Xepa is yet another example of why São Paulo is one of the world’s leading burger cities, and we can’t wait to visit again.

Adress

R. Jaguaribe, 529 - Consolação, São Paulo Brazil

Mer information

Topplistor

Sociala medier