Kødstadens Burger Joint från Århus gjorde ett namn för sig när de kammade hem juryns pris under Danmarks Bedste Burger 2020. Vi fick äntligen chans att testa deras burgare igen under 2021 års upplaga av tävlingen, och denna gång kunde vi dessutom recensera dem. De serverade sin prisvinnande burgare Bacon Cheese med en 135 gram stor köttpuck samt ost, bacon, sallad, rödlök, tomat, pickles, majonnäs, senap, ketchup och barbequesås. Priset var överkomliga 65 DKK (90 SEK).
Hamburgaren serverades i en behändig pappersficka, men vi kände nästan direkt att brödet inte alls var följsamt i handen. Våra farhågor besvarades redan vid första tuggan, och vi kände en torr kant längst hela brödet vilket såklart kändes som ett extremt tråkigt och onödigt misstag. Köttet, som var måltidens höjdpunkt, var saftig och bjöd på en rejäl smakupplevelse, men vi hade gärna sett en lite mer distinkt stekyta för att nå hela vägen fram. Ett annat problem var att baconet var hårt och segt på samma gång, vilket såklart förstörde en stor del av samspelet med de andra texturerna. Kombinationen av ketchup och majonnäs tog överraskande över smakbilden, och påminde väldigt mycket om den klassiska rosa hamburgardressingen som vi kommer ihåg från barndomen. Vi hade hoppats att den picklade gurkan och löken skulle hjälpa till att skära genom sötman, men det fanns helt enkelt för lite av dessa två ingredienser för att lyckas med detta.
Vår burgare från Kødstadens Burger Joint kändes förvånansvärt slarvig, trött och obalanserad. Vi vet inte riktigt vad som har hänt sedan det föregående året, men detta var långt ifrån ett vinnande bidrag.
In English
Kødstadens Burger Joint from Aarhus made a name for themselves when they won the jury’s first prize at Danmarks Bedste Burger 2020. We finally had the opportunity to try their burgers again at the 2021 version the Danish burger championships, and this time we were also able to review them properly. Once again they served their award-winning Bacon Cheese burger with a 135-gram beef patty plus cheese, lettuce, red onion, tomato, pickles, mayo, ketchup, mustard and barbecue sauce, costing 65 DKK (10 USD).
Our burger came served in a practical paper pocket, but we immediately noticed that the bun was a bit hard. And our first bite revealed that the bun had a dry crust all over, which felt like an extremely unnecessary mistake. The juicy beef patty was the highlight of our meal with deep flavours, but it could have done with a more distinct crust. Another problem was that the bacon was both hard and chewy at the same time, which played havoc with all of the other textures. The ketchup and mayo combo was bafflingly dominant, and reminded us of a classic pink burger sauce from our childhood. We had hoped that the pickles and onion would cut through the sweetness, but there simply wasn’t enough of these two ingredients to do so.
Our burger from Kødstadens Burger Joint felt surprisingly sloppy, unimaginative and unbalanced. We don’t really know what’s gone wrong since last year, but this definitely wasn’t a winner for us this time.