Cali Burger Joint är en hamburgerrestaurang i Dyssegard precis norr om Köpenhamn som öppnade under hösten 2020, och vi fick testa dem när de tävlade i Danmarks Bedste Burger 2021. Deras tävlingsbidrag var burgaren Mission District med picklad rödlök, jalapeños, chilimajonnäs och picklad kaktus, som kostade 89 DKK (120 SEK). Att ha kaktus som en av ingredienserna fick dem såklart att sticka ut extra mycket bland de andra bidragen, och deras burgare visade sig faktiskt vara en av våra favoriter på matfestivalen.
Burgarens utseende var nog det tråkigaste med själva måltiden. Den var lite platt och köttet var väldigt tunt. Men det hade en rejäl stekyta och en härlig textur. Brödet var saftigt och lite sött, vilket passade in riktigt bra med de andra ingredienserna. Själva kaktusen var picklad och oväntat god; syrlig med ett fint tuggmotstånd som klickade utmärkt med hettan från jalapeñosarna. Vi hade gärna sett lite mer – eller åtminstone tjockare – kött och lite ost för att lyfta smakerna och ge dem lite mer balans, men utöver detta uppvisade burgaren ändå en välbalanserad smakupplevelse med gott om hetta, syra och sälta.
Cali Burger Joint har lyckats med konststycket att använda en gimmickartad ingrediens på ett genomtänkt och intressant sätt, och vi är helt klart sugna på att testa resten av deras meny för att se vad mer de kan åstadkomma.
In English
Cali Burger Joint is a hamburger restaurant in Dyssegard, just north of Copenhagen, that opened in the autumn of 2020, and we got to try them when they competed in the competition Danmarks Bedste Burger 2021. Their contribution was the Mission District burger, with pickled red onions, jalapeños, chili mayo and pickled cactus, costing 89 DKK (14 USD). The inclusion of cactus as an ingredient was obviously a real head-turner, and this burger actually turned out to be one of our favourites at the food festival.
The burger’s appearance was actually its weakest attribute. It was pretty flat and the patty was really thinly smashed, but thankfully this also meant that it had a really good crust and some excellent textures. The bun was juicy and a bit sweet, which worked really well with the other ingredients. The cactus itself had been pickled and was surprisingly good; a bit tart and with a juicy bite that worked in tandem with the spicy jalapeños. We would have preferred a bit more (or at least a bit thicker) meat and some cheese to really make the flavours pop, but apart from that we got a well-balanced burger with plenty of heat, acidity and saltiness.
Cali Burger Joint have managed to use a gimmicky ingredient in a really well-thought-out manner, and we’re definitely interested in trying the rest of their menu to see what else they can achieve.