När vi testade burgarna från Friends & Brgrs i Helsingfors första gången 2015 blev vi genuint imponerande av deras fräscha råvaror, och att de gjorde allt själva, från att baka sitt eget bröd och mala sitt eget kött till att skära sina egna pommes frites. Idag har de fler än 20 restauranger över hela Finland, men deras koncept är detsamma med lokala råvaror och att allt görs från grunden. Deras meny innehåller tio olika burgare, och vi beställde en dubbel Cheese & Onion med två smashade köttpuckar à 110 gram, cheddar, karamelliserad lök, sallad och majonnäs med tillhörande pommes samt läsk för totalt 21 EUR (240 kronor).
Burgaren var välbyggd och såg riktigt trevlig ut. Vi uppskattade det hembakade brödet som var både mjukt och luftigt. Smakerna var överlag bra, vi tyckte att köttet hade fått en godkänd stekyta och hade kryddats generöst med salt och peppar. Den stora mängden karamelliserade lök gjorde däremot att sötman tog lite överhand i smakprofilen, samtidigt som osten var mer seg än krämig. Även om de individuella smakerna var goda för sig så var själva sammansättningen lite väl enkel för sitt eget bästa. Vi hade gärna sett något som hade lyckats bryta igenom den söta smaken för att göra måltiden mer intressant, och kanske även något som tillförde lite välbehövlig textur i den annars väldigt mjuka burgaren. Pommes fritesen var fantastiskt goda med en rejäl trippelfritering och sälta som vi verkligen uppskattade.
Friends & Brgrs gör fortfarande vällagade och goda burgare, och vi uppskattar deras helhetstänk med att göra allt från grunden. Men samtidigt känner vi lite att tiden har sprungit iväg från dem och att de måste modernisera sin meny om de vill förbli ett spännande burgarhak.
In English
When we first tried the burgers from Friends & Brgrs back in 2015, we were genuinely impressed by their fresh ingredients and the fact that they did everything themselves, from baking their own buns and grinding their own meat to cutting their own potatoes for fries. Today, they have more than 20 restaurants across Finland, but their concept remains the same with local ingredients and everything being made from scratch. Their menu contains ten different burgers, and we ordered a double Cheese & Onion with two smashed 110-gram beef patties, cheddar, caramelized onion, lettuce and mayo with accompanying fries and a soft drinks for a total of 21 EUR (23 USD).
The burger was well built and looked really nice. We appreciated the homemade bun that was both soft and airy. The flavours were generally good, we thought the meat had an acceptable crust and was generously seasoned with salt and pepper. The large amount of caramelized onions, however, made the sweetness a little overpowering, and the cheddar was more chewy than creamy. While the individual flavors were good on their own, the composition itself was a bit too simple for its own good. We would have liked to see something to break through the sweetness to make the meal more interesting, and perhaps something to add some much needed texture to the otherwise very soft burger. The fries were fantastic, triple fried and with a saltiness that we really appreciated.
Friends & Brgrs still cook tasty burgers, and we appreciate their holistic approach of making everything from scratch. But at the same time, we feel that they’re falling behind the times and that they need to modernize their menu if they want to remain an exciting burger joint.