Den danska minikedjan Jagger Fast Food har serverat burgare runt om i Köpenhamn sedan 2016, och vi recenserade dem ursprungligen 2018. De har i skrivande stund åtta restauranger i Köpenhamnsområdet, och denna gång besökte vi deras Vesterbro-restaurang. Konceptet är snabbmatsburgare med inspiration från de amerikanska jättekedjorna, men med ett hantverkstänk kring val och hantering av råvarorna. Såväl inredning som förpackningar är strikt avskalade i designen, och grundaren har Guide Michelin-stjärnor i bagaget.
Vi testade deras Jagger-burger med cheddarost, pickles, tomat, lök, sallad och Jagger-sås för 75 DKK (105 SEK) samt pommes frites för 25 DKK (35 SEK). Maten serverades på en bricka i pappförpackningar – precis som på de stora kedjorna – men vi såg direkt att burgarna höll en högre nivå. De hade fluffigt bröd med en nyrostad yta, föredömligt jämna och tunna lager av toppings samt en generös köttpuck med snyggt smält ost. Den såg visserligen väldigt enkel ut, men redan från första tuggan så förstod vi vad de ville göra och de lyckades riktigt bra. Det saftiga köttet lyste igenom med lagom sälta och en angenäm textur, och i stället för att bara vara söt så var Jagger-såsen dessutom både salt och syrlig vilket verkligen lyfte de övriga smakerna. Pommes fritesen smakade precis som från vilken jättekedja som helst, så det kändes inte som att det samma omsorg hade lagts på dessa.
I Sverige har flera välkända krögare försökt kombinera snabbmatskedjornas koncept med kvalitetstänket hos hantverksrestaurangerna, men resultaten har varit ojämna. Jagger Fast Food gör däremot mycket rätt. De är tydliga i sin inspiration och känslan för detaljer motiverar enkelt den något högre prisbilden.
In English
The Danish mini chain Jagger Fast Food have served burgers in Copenhagen since 2016, and we first reviewed them back in 2018. At the moment they have 8 restaurants in the greater Copenhagen area, and this time we visited their Vesterbro location. Their concept is fast-food burgers inspired by the big American chains, with an artisanal mindset when it comes to the ingredients and how they’re prepared. Both their restaurants and the packaging have a clean design, and their founder is a Michelin star awarded chef.
We ordered their Jagger Burger with cheddar, pickles, tomatoes, onions, lettuce and Jagger sauce for 75 DKK (12 USD) plus French fries for 25 DKK (4 USD). Our meal came served on a tray in paper boxes, just like in a regular fast-food joint, but it was immediately obvious that these burgers where much better. The bun was fluffy with a newly toasted inside, the thinly sliced toppings were evenly distributed and the large patty was covered with beautifully melted cheese. Sure, it may have looked simple, but it was clear from our first bite what they were after. The juicy beef was excellently seasoned and had a great texture, and instead of just being sweet, the Jagger sauce was a bit salty and tart which really lifted the other flavours. The fries tasted just like in any of the large chains though, and it was clear that they hadn’t focused on them.
We have seen several well known Swedish chefs try to combine a fast-food burger concept with a more high-quality approach, but the results have often been uneven. Jagger Fast Food, on the other hand, have done a lot of things the right way. Their inspiration is clear and their attention to details really justifies the somewhat higher price-point.