Läsare som följt oss under åren vet att vi har hållit Patty & Bun väldigt högt. Vi har inte bara kallat dem en av Englands bästa burgare, utan till och med en av världens bästa. Besöken har varit många, både i London och i Brighton, men tyvärr har vi sett att stjärnglansen sakta har falnat under årens lopp. När vi besökte London senast så försökte vi testa så många av stadens bästa burgare som möjligt för att få koll på nuläget, och Patty & Bun var då ett självklart besök.
Detta besök skedde på deras restaurang på Liverpool Street, där vi testade deras cheeseburgare Ari Gold för 11,5 GBP (155 kronor), med hängmörat kött, ost, picklad lök, sallad, tomat, ketchup och en rökig majonnäs. Brödet som var av brioche-typ, var lika gyllene och inbjudande som vanligt, och vi högg ivrigt in. Köttet hade tydlig köttsmak, men hade mått bra av mer salt och trots sin rosa kärna så kändes köttet kompakt och lite tråkigt. Just köttet är ju det viktigaste i en hamburgare, och det var tyvärr här vi främst kände att Patty & Bun tappat mot sina konkurrenter. Smakerna var i övrigt starka, tydliga och välbalanserade, och brödet var fortfarande mjukt, följsamt och gott. Men med ett ganska smakfattigt kött blev helheten en aning slätstruken. Och de rosmarinkryddade pommes fritesen, som vi tidigare hyllat, var vid detta besök väldigt mjuka och trötta. Mer krispighet och framförallt mycket tydligare rosmarinsmak hade uppskattats.
Patty & Buns starka kort är deras egna såser, som hjälper till att skapa smärre smakexplosioner. Men bra såser döljer inte de svajande grunderna. Patty & Bun serverar fortfarande goda burgare, men nuförtiden erbjuder både London och Brighton på flera roligare alternativ.
In English
Readers who have followed us over the years know that we have held Patty & Bun in very high regard. Not only have we called them one of the best burger restaurants in England, but also one of the best in the world. We’ve visited them often both in London and in Brighton, but their star power has slowly faded over the years. During our latest visit to London we tried to try as many of the city’s best burgers as possible to get a feel for the current situation, and Patty & Bun was an obvious destination.
This time we visited their Liverpool Street location, where we tried their Ari Gold cheeseburger for 11.5 GBP (14.5 USD), with dry-aged beef, cheese, pickled onions, lettuce, tomato, ketchup and a smoky mayo. The brioche-type bun was as golden and inviting as ever, and we eagerly tucked in. The beef had a distinct dry-aged flavour, but would have benefited from more salt. And even though it was pink in the middle, the patty was compact and quite chewy. The meat is the most important part of a burger, and unfortunately this is where Patty & Bun have fallen behind their competitors. The flavours were otherwise punchy, clear and well-balanced, and the bread was still soft, squishy and tasty. But without a great beef patty the whole thing fell a bit flat. And the rosemary flavoured fries, which we always have praised over the years, were soft and soggy this time around. More crispness and, above all, a much more distinct rosemary aroma would have been appreciated.
One of Patty & Bun’s strong point is their own sauces, which are packed with flavours. But great sauces can only do so much. Patty & Bun still serve good burgers, but nowadays both London and Brighton offer more fun options.