Filthy Buns har blivit en småsensation på sociala medier med sina överdådiga och såsiga kreationer. Vi begav oss därför till Dalston i London och puben The Three Compasses där Filthy Buns har tagit över köket. Den mörka och murriga puben visade rugby på teven, men de hade en mysig uteservering där vi kunde äta vår mat. Vi ögnade genom den långa menyn och valde till slut två olika burgare: en The Sh*t Cheese Burger med dubbla smashade köttpuckar, amerikansk ost, tärnad silverlök, picklessylt, senap och ketchup för 11 GBP (140 kronor) och en The Millionaire’s Short Rib Burger med 45 dagars hängmörat kött, bräserade short ribs, schweizerost, en rökig gravy-majonnäs och Lotus Biscoff-spread, toppad med ett Lotus Biscoff-kex för 13,50 GBP (175 kronor).
Burgarna serverades på små papptallrikar, och vi såg direkt att The Millionaire skulle bli en såsig historia. Båda burgarna hade dock några fundementala problem. Brödet saknade stuns och hade en ganska hård och torr skorpa som var väldigt smulig. Även köttet var ganska kompakt och inte särskilt smakrikt, särskilt på The Millionaire som utlovade väldigt hängmörat kött som inte riktigt märktes av. På cheeseburgaren hade osten inte fått smälta ordentligt. Baconet var gott, men deras egna ketchup hade en konstig bismak. Picklessylten var för söt och vi saknade balans i både smak och textur. The Millionaire var däremot förvånansvärt balanserad och en rolig gimmick-burgare som fungerade riktigt bra. Sötman från kexpålägget och rökigheten från såväl short ribsen som majonnäsen var rätt kul.
Puben som Filthy Buns huserar på verkar ha roliga event och vi kan ju uppskatta en stunt-burgare, så vill du ha många likes på en Instagrambild rekommenderar vi ett besök. Men om du faktiskt är ute efter en riktigt god burgare så har London mycket mer att erbjuda.
In English
Filthy Buns have become a minor sensation on social media with their super saucy creations. So we headed to Dalston in London and The Three Compasses pub where Filthy Buns have taken over the kitchen. The dark and gloomy pub was showing rugby on the TV, but they had a cosy outdoor terrace where we could eat our food. We browsed through the long menu and eventually chose two different burgers: The Sh*t Cheese Burger with double smashed beef patties, American cheese, diced white onions, pickle jam, ketchup and mustard for GBP 11 (13.5 USD) and The Millionaire’s Short Rib Burger with 45 days dry-aged beef, braised short ribs, Swiss cheese, a smoky gravy mayonnaise and Lotus Biscoff spread, topped with a Lotus Biscoff biscuit for GBP 13.50 (17 USD).
Our burgers came served on small paper plates, and we could tell straight away that The Millionaire was going to be a saucy beast. However, both burgers had some fundamental problems. The bread was too stiff and had a rather hard and dry crust that was very crumbly. The meat was also quite dense and a bit tasteless, especially on The Millionaire which promised very dry-aged meat that didn’t really stand out. On the cheeseburger, the cheese wasn’t properly melted. The bacon was tasty, but their house ketchup had a strange aftertaste. The pickle jam was overly sweet and we lacked balance in both flavour and texture. The Millionaire, however, was surprisingly balanced and a fun gimmick burger that worked really well. The sweetness from the biscuit spread and the smokiness from both the short rib and the mayonnaise was pretty interesting.
The pub that Filthy Buns is located at seem to run fun events and we can appreciate a stunt burger, so if you want many likes on an Instagram picture, we recommend a visit. But if you’re actually looking for a really good burger, London has a lot more to offer.