Köttkedjan Flat Iron öppnade sin första restaurang i London redan 2012 med målet att servera väldigt prisvärda biffar av längdskivad flat iron (mer känt som längdskivad fjäderbladbog i Sverige). Succén lät inte vänta på sig, och numera finns de på fler än 10 platser i centrala London. Vi besökte deras restaurang i SoHo, vars källarlokal var liten och välkomnande i rustik retromodern anda, med gott om mörkt trä och rå metall. Deras billigaste biffstek på 200 gram kostade 13 GBP (165 kronor), vilket var vad deras hamburgare också kostade. Vi beställde deras Smoked Chilli Cheeseburger med dubbla köttpuckar, edamerost, stekta jalapeños, pickles, strimlad sallad och rökt chilimajonnäs. Den serverades med en kopp popcorn, och vi beställde även talgfriterade pommes frites för 4 GBP (50 kronor).
Burgaren serverades invirad i slaktarpapper, och när vi vecklade ut den möttes vi av en rejält kladdig skapelse. Den rikliga mängden smält ost vällde ut, och bakom den kunde vi skönja både köttet och de andra gröna ingredienserna. Den såg verkligen inbjudande ut med sitt gyllenbruna briochebröd, och vår första tugga var riktigt imponerande. Brödet var fantastiskt gott – smakrikt och välrostat samtidigt som det var både fluffigt och höll ihop väl under hela måltiden. Köttet var också väldigt saftigt, men lite mer crust hade inte skadat. För även om det var härliga smaker från alla ingredienser så var burgaren överlag väldigt mjuk. Deras små men tjockt skurna och välfördelade pickles livade upp tuggorna med en imponerande syra och ett uppskattat crunch, som kompletterades väl av jalapeñons hetta. Edamerosten var god men ganska seg, och den strimlade salladen tillförde inget alls. På tillbehörsfronten så var de ganska sega popcornen inget vidare, men pommes fritesen var supergoda och smakrika – om än något underfriterade.
Prisvärda biffstekar är nog vad Flat Iron gör bäst, men vi provar gärna deras hamburgare igen nästa gång vi besöker dem.
In English
The steak chain Flat Iron opened its first restaurant in London back in 2012 by serving affordable steaks made from flat iron cuts. They quickly became successful, and now they have more than 10 locations in central London. We visited their Soho restaurant and were seated in their small but welcoming cellar with its rustic retro-modern interiors. Their cheapest steak (the Flat Iron Steak) cost 13 GBP (15.5 USD), which was what their burger cost as well. We ordered their Smoked Chilli Cheeseburger with double patties, Edam cheese, fried jalapeños, pickles, shredded lettuce and a smoked chilli mayonnaise. It came with a cup of popcorn, and we also ordered their beef dripping chips for 4 GBP (5 USD).
Our burger came served wrapped in butcher’s paper, and when we unwrapped it we were met with a very sticky creation. The large amounts of melted cheese poured out, and behind it we could see both the meat and the other green ingredients. It looked really inviting with its golden brown brioche bun, and our first bite was really impressive. The bun was delicious – flavourful and well toasted while still being fluffy and holding everything in place. The patties were also very juicy, but a little more crust wouldn’t have hurt. And despite most ingredients tasting great, our burger was a bit too soft for our liking. Their small but thickly cut and well-distributed pickles elevated the flavours with their impressive acidity and crunch, and this was complemented nicely by the heat from the jalapeños. The Edam cheese tasted nice, but was a bit too chewy, and the shredded lettuce added nothing at all. Our rather chewy popcorn wasn’t too great, but their fries were super tasty and flavourful – albeit slightly undercooked.
Affordable steaks are probably what Flat Iron does best, but we’d be happy to order their burgers again during our next time.