Den anrika köttrestaurangen Hawksmoor har fått många utmärkelser genom åren, och var väldigt tidiga med att sätta gourmetburgare på kartan i England. Vi recenserade dem redan 2014 och blev väldigt imponerade över kvaliteten på köttet, brödet och osten. Numera finns de i flera städer i och utanför England, och under vårt senaste besök i London var det dags för ett rejält omtest. Vi beställde deras Hawksmoor Hamburger med en tjock hängmörad köttpuck, Ogleshield-cheddar, sallad, pickles, rödlök, dijonsenap och ketchup. Den serverades med trippelfriterade pommes frites och kostade 18 GBP (230 kronor).
Måltiden började med en besvikelse då brödet var ganska stumt och knappt uppvärmt. Det kändes extra tråkigt då just brödet var en av våra favoritdelar med burgaren förra gången. Den rejäla köttpucken hade en härligt djup köttsmak där hängmörningen verkligen sken igenom, men köttet var knappt rosa i mitten trots att servitören sa att den skulle serveras mediumstekt. Ogleshield-cheddarosten var väldigt smakrik och fint smält, men det blev ett för tjockt lager som gav hela burgaren en gammeldags pub-burgarkänsla, vilket underströks ytterligare av den starka dijonsmaken. Deras egenlagade ketchup i topplocket var smakrik, men då brödet inte värmts ordentligt så blev insidan av toppbrödet lite uppblött. På plussidan hittade vi fenomenala pickles som verkligen lyfte smakerna med sin friska syrlighet och ett rejält krisp, vilket också återfanns i deras fräscha salladsblad och rödlök. Pommes fritesen var helt fenomenala med ett krispigt yttre och ett krämigt inre med utsökt potatissmak, som verkligen lyftes av deras egenslagna och krämiga majonnäs och vinägriga ketchup.
Vi förstår varför vi gillade Hawksmoor så pass mycket som vi gjorde för nästan nio år sedan, men tiden har gått vidare och här har burgarna halkat efter. Numera är de bara godkända, och vid vårt nästa besök tänker vi beställa en av deras grymma biffar istället.
In English
The acclaimed steakhouse Hawksmoor has won many awards over the years, and they put gourmet burgers on the map in England very early on. We reviewed them back in 2014 and were very impressed with the quality of the meat, bread and cheese. Nowadays they can be found in several cities in England and beyond, and during our recent visit to London it was time to try them again. We ordered their Hawksmoor Hamburger with a thick dry-aged beef patty, Ogleshield cheddar, lettuce, pickles, red onion, ketchup and dijon mustard. It came with triple-cooked fries and cost 18 GBP (21.5 USD).
The meal got off to a weak start as the bun was a bit stiff and hardly had been toasted. This was particularly disappointing as the bun was one of our favourite parts of our meal last time. The thick patty had a wonderfully deep and beefy flavour where the dry-aging really shone through, but it was hardly even pink on the inside, despite the waiter saying that they’d cook it medium. The Ogleshield cheddar was very tasty and nicely melted, but the layer was too thick and gave the burger an old-fashioned pub burger feel, which was further underlined by the strong dijon mustard. Their homemade ketchup was tasty, but it made the inside of the crown a bit soggy since the bun hadn’t been toasted properly. On the plus side, we loved their tart and crunchy pickles, and the lettuce and red onions really helped elevate the burger. The fries were absolutely phenomenal with a crispy shell and a creamy interior, with a delicious potato flavour, and this was enhanced by their creamy house mayo and acidic ketchup.
We understand why we liked Hawksmoor as much as we did almost nine years ago, but time has moved on and their burgers have fallen behind. Nowadays they’re just alright, and next time we visit them we’ll focus on their amazing steaks instead.