Burgarhaket Grill Room från Hankasalmi röstades nyligen fram som Finlands näst bästa burgare, så vi var fulla av förväntan när vi besökte dem på den finska burgarfestivalen Burger Lover’s Festival 2023 i Helsingfors. På festivalen erbjöd de tre olika burgare för 8 euro styck eller alla tre för 20 euro, och vi beställde det sistnämnda alternativet. Det blev alltså en Classic slider med cheddar, jalapeñomajonnäs, picklad schalottenlök, pickles och en chilisås, en Tupla Cheddar Slider med cheddar, paprikamajonnäs, picklad schalottenlök, pickles och romansallad samt en Crispy Slider med cheddar, jalapeñomajonnäs, picklad schalottenlök och tortillachips. Variationen var inte den största, men vi var ändå förväntansfulla.
Döm då av vår förvåning när det visade sig att de tillagade burgarna genom att smasha ut jättestora köttpuckar och placera dem över fyra slidersbröd, för att sedan bygga ihop dem och dela burgarna i fyra delar. Resultatet blev små fyrkantiga burgare som påminde om den amerikanska snabbmatskedjan White Castle, med två rätvinklade kanter. Smakmässigt så var det riktigt trist. De små bröden var väldigt torra och hårt grillade på utsidan, medan det tunna köttet var torrt och stelt, trots att de använde dubbla köttlager. Den roligaste burgaren av de tre var deras Crispy Slider, mest för att tortillachipsen tillförde lite textur.
Grill Room är kanske bättre om du besöker deras riktiga restaurang i mellersta Finland, vilket vi ändå får hoppas i och med att serverar fullstora burgare där. Men de gjorde sig verkligen en björntjänst när de serverade såna här trista skapelser på burgarfestivalen, för de gjorde oss verkligen inte sugna på ett besök.
In English
The Hankasalmi burger joint Grill Room was recently voted Finland’s second best burger, so we were excited to visit them at the Finnish Burger Lover’s Festival 2023 in Helsinki. At the festival they offered three different burgers for 8 euros each or all three for 20 euros, so we ordered all three. We got a Classic Slider with cheddar, jalapeño mayo, pickled shallots, pickles and a chilli sauce, a Tupla Cheddar Slider with cheddar, paprika mayo, pickled shallots, pickles and romaine lettuce and a Crispy Slider with cheddar, jalapeño mayo, pickled shallots and tortilla chips. The variety wasn’t the greatest, but we were still excited.
Imagine our surprise when it turned out that they cooked the burgers by smashing out giant beef patties and placing them over four slider buns, then assembling them and dividing the burgers into four parts. The result was small square burgers reminiscent of the American fast food chain White Castle, with two squared edges. In terms of flavour, this was really boring. The small buns were dry and heavily grilled on the outside, while the thin meat was dry and stiff, despite the use of double meat layers. The most enjoyable burger of the three was their Crispy Slider, mostly because the tortilla chips added some texture.
Grill Room might be better if you visit their real restaurant in central Finland, which we can only hope seeing as they serve full-sized burgers there. But they really did themselves a disservice by serving such boring creations at the burger festival, because these creations certainly don’t make us want to pay them a visit.