I Sandvikens saluhall i Helsingfors hittar vi den anrika köttaffären Lihakauppa Roslund som slog upp sina dörrar redan 1935. Det märks snabbt på de långa köerna att den familjeägda köttaffären är väldigt omtyckt i Helsingfors, och att det är deras burgare som lockar folket.
Deras meny bjuder även på revbensspjäll, pulled pork, pastramimackor och en uppseendeväckande burgare gjord på björnkött. Vi valde att testa deras klassiska Rosburger med en kryddig dressing, coleslaw, inlagd gurka, cheddarost som lagrats i 12 månader samt bacon för 13 euro. Om du är riktigt hungrig kan du dubbla den redan stora burgaren för ytterligare fem euro.
Köttet hade grillats och sedan sedan ställts i ugnen tillsammans med osten en kort tid, och var mycket gott med en fin rosa kärna. Men trots stekgraden var köttet tyvärr aningen torrt. Som tur var hjälpte den kryddiga dressingen och coleslawen till för att göra burgaren mer saftig. Men det största problemet med burgaren var att brödet inte höll måttet. Det var torrt, kunde ha rostats mer och höll inte ihop burgaren under måltiden. Det känns alltid tråkigt att behöva använda bestick för att äta burgare. Men missarna till trots bjuder Lihakauppa Roslund på en bra burgare i en historisk lokal med tillhörande trevlig atmosfär.
In English
To say that the butcher’s shop Lihakauppa Roslund in Helsinki has a rich history is a understatement. Dating back to 1935, the family owned establishment offers their Rosburger for 13 euro. The burgers is served with a spicy dressing, coleslaw, mature cheddar and bacon. The patty was medium rare with a nice flavour, but we found it a tad too dry. The bun was also a bit too dry and couldn’t hold the burger together during our meal. It’s always a letdown when we have to use a knife and fork to finish our burger. But the flavours are really good and the setting in the old market hall was wonderful.