Social Burgerjoint har varit en del av den finska burgarscenen sedan 2017, och vi recenserade dem för första gången 2019. När vi senast återvände till den finska huvudstaden passade vi därför på att besöka en av deras restauranger. Restaurangen i gallerian Citycenter i Helsingfors var stor och rymlig, och inredd i modern stil. Här fanns sju ordinarie köttburgare, en lunchburgare samt ett antal köttfria alternativ. Det gick även att få burgarna på två olika sätt; antingen med en tjockpuck, traditionell ost och briochebröd eller som en dubbel smashburgare med burgarost och potato bun – båda till samma pris. Vi beställde en Bronx Smash med burgarost, picklad rödlök, Bronx-majonnäs och ketchup. Burgaren kostade 12 euro (135 kronor), och vi köpte även till pommes frites med parmesan för 4 euro (45 kronor).
Vår burgare såg lovande ut, och kändes behagligt varm när vi plockade upp den. Köttet hade gärna fått ha lite mer salt och en tilltagen stekyta, men det var mjukt, saftigt och rätt gott. Osten var krämig, och vi uppskattade den extra mycket i en stad där traditionell hårdost på burgare är facit för många. Majonnäsen låg som ett tunt lager i hälen och ketchupen låg som ett tunt lager i kronan, och båda försvann lite in i bakgrunden. Det var synd då deras egenlagade ketchup var riktigt god. Den picklade rödlöken hade en försiktig sötma och syra och ett bra krisp, men var det enda som bröt av mot köttet och osten och tillförde textur till allt det mjuka. Pommes fritesen var välfriterade och lagom salta, vilket gjorde dem klart godkända.
Det märks att Social Burgerjoint lägger tid och energi på att hänga med och fortsätta utvecklas. Vi blev kanske inte helt förtrollade, men det var ändå en trevlig upplevelse – oavsett om du föredrar tjockpuckar i briochebröd eller smashburgare i en potato bun.
In English
Social Burgerjoint has been part of the Finnish burger scene since 2017, and we first reviewed them in 2019. So, when we last returned to the Finnish capital, we took the opportunity to visit one of their restaurants. The restaurant in the Citycenter mall in Helsinki was large and spacious, and decorated in a modern style. They had seven regular beef burgers, a lunch burger and a number of meat-free options. You could also get the burgers in two different ways; either with a thick patty, regular cheese and a brioche bun or as a double smash burger with burger cheese and a potato bun – both for the same price. We ordered the Bronx Smash with burger cheese, pickled red onions, ketchup and Bronx mayo. The burger cost 12 EUR (13 USD), and we also added french fries with parmesan cheese for 4 EUR (4.5 USD).
Our burger looked promising, and felt pleasantly warm when we picked it up. The meat could have used a bit more salt and a deeper crust, but it was soft, juicy and quite tasty. The cheese was creamy, and we appreciated it even more in a city where traditional hard cheese on burgers is the norm for many. There was a thin layer of mayo in the heel and a thin layer of ketchup in the crown, and both disappeared into the background. It was a shame as their homemade ketchup was really good. The pickled red onions had a gentle sweetness and acidity and a good crunch, but were the only thing that stood out against the meat and cheese and added texture to all the softness. The fries were well cooked and had just the right amount of salt, making them a solid option.
It’s clear that Social Burgerjoint has put time and energy into keeping up and evolving. We may not have been completely blown away, but it was still an enjoyable experience – whether you prefer thick pucks in a brioche bun or smash burgers in a potato bun.