Treffi Pub & Bistro har serverat hamburgare och annat till hungriga Helsingfors-bor i omkring 10 år nu, och deras foodtruck Treffi on the Road har rullat på gatorna sedan 2018. Vi testade dem första gången 2019 på Burger Lovers Festival i centrala Helsingfors, och då gillade vi dem inte alls. Denna gång testade vi dels deras On The Road Cheese Burger med 150 gram kolgrillat kött, Monterey Jack-ost, tomat, sallad samt em dressing med sriracha och rökt paprika. Vi beställde även en Bacon & Cheese som innehöll samma ingredienser plus bacon.
Burgarna vi blev serverade såg ut som en throwback till 2014, och det stora brödet med sin semolinatäckta häl och lite knapriga skorpa förde direkt tankarna till frukostbordet. Köttet var överarbetat och ganska kompakt, men det var också förvånansvärt gott och saftigt med en rosa kärna och en tydlig grillsmak. Osten var snyggt smält, men smakade inte så mycket och var lite seg i texturen. Majonnäsen med sriracha och rökt paprika lät som att den skulle bjuda på rejäla smaker, men den påminde mer om en klassisk söt burgardressing i smaken. Salladsbladet och den stora tomatskivan hade vi ärligt talat hellre sluppit. Baconet hade en generös rökighet och en ganska bra textur, och det gjorde Bacon & Cheese till vår tydliga favorit av de två burgarna.
Treffi har gjort sin grej i ganska många år nu, men deras burgare verkar i stort ha stått still. Resultatet blir något av en tidsmaskin som påminner oss om att långt ifrån allt var bättre förr. Köttet är ganska bra, precis som baconet, men allt annat är i vårt tycke ganska dåligt. Vi hoppas att Treffi börjar titta mer på vad som händer omkring dem och faktiskt börjar förnya sig, för just nu är det här snarare en ”missi” än en ”treffi”.
In English
Treffi Pub & Bistro has been serving burgers and other food to hungry Helsinki residents for about 10 years now, and their food truck Treffi on the Road has been rolling on the streets since 2018. We first tried them in 2019 at the Burger Lovers Festival in the centre of Helsinki, and we didn’t like them at all. This time we tried their On The Road Cheese Burger with 150 grams of charcoal-grilled beef, Monterey Jack cheese, tomato, lettuce and a sriracha and smoked paprika mayo. We also ordered a Bacon & Cheese which contained the same ingredients plus bacon.
Our burgers looked like a throwback to 2014, and the large bun with its semolina-covered heel and slightly crunchy crust would have been better suited at the breakfast table. The meat was overworked and quite dense, but it was also surprisingly tasty and juicy with a pink core and a distinct grilled flavour. The cheese was nicely melted, but didn’t have much flavour and had a slightly chewy texture. The sriracha and smoked paprika mayo sounded like it was going to be full of flavour, but it was more like a classic sweet burger sauce. To be honest, we would have been better off without the lettuce leaf and the large tomato slice. The bacon had a generous smokiness and a pretty good texture, making the Bacon & Cheese our clear favourite of the two burgers.
Treffi have been doing their thing for quite a few years now, but their burgers seem to have largely stood still. The result is a reminder that not everything was better in the past. Their beef and bacon was pretty good, but everything else was quite poor in our opinion. We hope that Treffi start looking more at what’s going on around them and actually start innovating, because right now this isn’t worth your while.