Burger5 öppnade redan 2013 i Kuopio i Finland, men då under namnet Bowl D1ner. Vi recenserade dem senast 2019 på burgarfestivalen Burger Lovers Festival, och tyckte då att det var gott men obalanserat. Denna gång beställde vi en NYC Cheese med 150 gram kött, cheddar, picklade senapsfrön, pickles, silverlök, Bloody Mary-ketchup och majonnäs för 13 euro (145 kronor).
Burgaren serverades i deras egenbakade potato bun. Det var ganska stort och högt, och tog över något i smaken. Vi kände igen brödet från vårt förra test, och var inte överförtjusta i det då heller. Den rejäla köttpucken hade grillats över öppen eld, och var väldigt saftigt och smakrikt med en rosa kärna som vi verkligen uppskattade. Om det inte hade varit så överarbetat så hade vi blivit helt sålda, för den höga kvaliteten lyste verkligen igenom. De dubbla skivorna vanlig cheddarost lade sig som ett plastigt lock på köttet så fort de svalnat, men hemmapubliken verkar ju föredra den typen av ost. De många exotiska ingredienserna till trots så smakade faktiskt hamburgaren väldigt mycket som vi förväntar oss att en klassisk cheeseburgare ska smaka, vilket inte var någon större nackdel. Och trots att allt inte riktigt föll oss i smaken så var det ändå tydligt att det mesta hade tillagats hantverksmässigt och att de använt sig av ingredienser av hög kvalitet.
Vi ser fram emot att ta oss till Kuopio och uppleva hela menyn i framtiden, för vi har en känsla av att Burger5 kan prestera bättre än detta med tanke på de klassiska och tydliga smakerna i deras hamburgare.
In English
Burger5 opened back in 2013 in Kuopio, Finland, but under the name Bowl D1ner. We last reviewed them in 2019 at the Burger Lovers Festival, and thought they served a tasty but unbalanced burger. This time we ordered a NYC Cheese with 150 grams of meat, cheddar, pickled mustard seeds, pickles, white onions, Bloody Mary ketchup and mayo for 13 EUR (14 USD).
Our burger was served in their homemade potato bun. It was quite big and tall, and took over somewhat in flavour. We recognised the bun from our previous visit, and weren’t thrilled with it then either. The thick beef patty had been grilled over an open fire, and was very juicy and flavourful with a pink core that we really appreciated. If it hadn’t been so overworked, we would have been completely sold, because the great quality really shone through. The double slices of plain cheddar cheese settled like a plastic cover on the meat as soon as they cooled, but the home crowd seems to prefer that kind of cheese. Despite the many exotic ingredients, the burger actually tasted very much like we expect a classic cheeseburger to taste, which wasn’t too bad at all. And even though we didn’t really like every part of it, it was still clear that most of it had been well cooked and that they’d used high quality ingredients.
We look forward to going to Kuopio and experiencing their full menu in the future, because we have a feeling that Burger5 can do better than this given the classic and distinct flavours of their burgers.