Big Fernand öppnade 2012, med fokus på kvalitativa råvaror och fint hantverk. Vi testade deras gårdsromantiska burgare redan 2015 och gillade dem väldigt mycket. Och nu när vi var tillbaka i Paris såg vi verkligen fram emot att testa dem igen för att se om de fortfarande var en av våra favoriter i Frankrike. På menyn fanns en handfull burgare, varav en var en smashburgare. Vi valde därför att testa både en klassisk burgare med tjockare puck och en smashburgare. Le Bartholmé med en rejäl köttpuck, racletteost, rökt bacon, karamelliserad lök, gräslök och barbecuesås kostade 14,5 euro (160 kronor) och deras Smash Fernand med två smashade köttpuckar, racletteost, gräslök och cocktailsås kostade 9 euro (100 kronor). I priset för smashburgaren ingick även en dryck och en portion pommes frites, vilket lät väldigt prisvärt.
Burgarna serverades snabbt, men när vi packade upp dem ur pappret fick vi nästan hålla oss för skratt då vi möttes av en besynnerlig syn. Köttet, som vi hoppades skulle vara måltidens stjärna, formligen drunknade i det gigantiska brödet. Smashburgarens två köttpuckar var florstunna och smakade nästan ingenting. Le Bartholmés lite tjockare köttpuck var i alla fall mediumstekt som vi bett om, men den underliga smaken från barbecuesåsen tillsammans med baconet och den stekta löken gjorde burgaren alldeles för söt. Racletteosten på båda burgarna stelnade fort och lade sig som en otrevligt seg hinna över hamburgarna, vilket gjorde det svårt att äta upp dem. Men överlag så var deras burgare med tjock köttpuck ändå godkänd, och klart överlägsen smashvarianten. Pommes fritesen, som vi mindes som krispiga och kryddade med en egen grillkryddsliknande blandning, var denna gång sladdriga, och kryddan påminde om chilipulver utan någon nämnvärd hetta.
Vi lämnade Big Fernand besvikna över den försämrade kvaliteten. Och om vi kommer tillbaka tänker vi i alla fall inte att äta deras smashburgare igen.
In English
Big Fernand first opened back in 2012, focusing on high-quality craft burgers. We tried their rustic burgers in 2015 and liked them a lot, and now that we were back in Paris we needed to try them again to see if they still were one of our favourites in France. Their menu contained several different burgers, including a smash burger. So we ordered a classic thick patty burger and a smash burger. Le Bartholmé with a thick patty, raclette cheese, smoked bacon, caramelised onions, chives and a barbecue sauce cost 14.5 EUR (15 USD), and their Smash Fernand with two smashed patties, raclette cheese, chives and a special sauce cost 9 EUR (9.5 USD). The smash burger also included a soft drink and french fries, which sounded like a steal.
Our burgers arrived quickly, but when we unpacked them we had problems containing our laughter, as they really didn’t look up to par. The beef, which should have been the star of our meal, was almost completely hidden by the enormous bun. The smash burger’s patties were super thinly smashed, and hardly tasted of anything. Le Bartholmé’s slightly thicker patty was cooked medium, just as we’d asked, but the slightly strange flavour from the barbecue sauce together with the bacon and fried onions made everything far too sweet. The raclette cheese on both of our burgers became chewy and made the burger hard to eat as well. But at the end of the day, their thick patty burger was still decent, and much better than the smash burger. We remembered their french fries as crispy with a nice seasoning, but this time around they lacked crunch and were covered in what we best could describe as a non-spicy chili powder.
We left Big Fernand disappointed that their quality had dropped so much. And if we ever return we won’t try their smash burger again, that’s for sure.