Hamburgerrestaurangen BurgerAMT (inte att förväxla med det tyska order för medborgarkontor, bürgeramt) slog upp sina portar redan 2008 av ett par hiphop-älskande och självutnämnda burgarvisionärer, och blandar en hipp stil med innovativa burgare. När vi besökte deras restaurang i östra Berlin var det fullt på restaurangen. Vi var okej med att vänta, men det är värt att veta att de även erbjuder ett takeaway-alternativ ett portar bort via ett hål i väggen. Vi valde i alla fall en GETO Burger som förutom kött och ost innehöll pickles, dressing, senap och ketchup för 5,40 EUR (55 kronor).
Vi informerades vid beställningen att det skulle ta lite tid, men som vanligt i Tyskland så kunde vi ta vår dryck och vänta utanför. När vi återvände till restaurangen för att få se vår burgare tillagas så blev vi smått fascinerade över hur länge den köttet fick ligga på stekbordet. Och när vi väl fått vår burgare och tagit första tuggan så var vi inte förvånade över att köttet var jättetorrt. Det ska ändå erkännas att det hade en lätt rosa kärna i mitten, även om det är oklart hur. Brödet omgavs av en hård skorpa, och trots att osten legat under en kupa så hade det inte smält ordentligt. Smakmässigt så spelade inget av det vi tidigare beskrivit någon större roll, för hela burgaren smakade ändå bara ketchup. Den innehöll så pass mycket tomatsås att det rann ned längs sidorna, och resultatet av en otroligt oangenäm upplevelse.
Det spelar ingen roll hur cool attityd man har och vilken vision man har om man inte kan tillaga och komponera något bättre än såhär. BurgerAMT är ett riktigt bottennapp i Berlin, helt enkelt.
In English
The hamburger restaurant BurgerAMT (not to be mistaken with bürgeramt, the German word for civic office) opened back in 2008 by a couple of hiphop lovers and self-proclaimed burger visionaries, and the restaurant combines a cool look with innovative burgers. When we visited their restaurant in east Berlin the restaurant was full. We had no problems waiting, but it’s worth noting that they also offer takeaway options a few doors down via a takeout window. We ordered a GETO Burger, which contained a beef patty, cheese, pickles, burger sauce, mustard and ketchup for 5.4 EUR (5.5 USD).
When we ordered our burger we were informed that it would take a while, but like most places in Germany we could wait outside with our drink. When we returned to see how they cooked our burger we were left fascinated by how long time they left our beef patty burger on the griddle. So when we finally got our burger and took our first bite we weren’t that surprised that the meat was really dry. Surprisingly enough it was still slightly pink in the middle. The bun was covered with a hard crust, and even though they’d covered the cheese with a cloche it still hadn’t melted properly. But tastewise none of this mattered, as the burger didn’t taste of anything else than ketchup. It was covered with so much tomato sauce that it was running down the sides, and the end result wasn’t appealing at all.
It doesn’t really matter how cool your attitude and how inspiring your vision is if you can’t compose and cook a better burger than this. BurgerAMT served the biggest disappointment we’ve had so far in Berlin.