Burgermeister öppnade sin första restaurang i en gammal offentlig toalett vid Schlesisches Tor och har sedan dess varit ett av Berlins mest älskade och omtalade burgarhak. När vi recenserade dem under 2016 uppskattade vi deras hantverk, men inte mycket mer än så. Så nu sex år senare var det dags för ett välbehövligt återbesök. Deras meny består av åtta burgare (varav en vegetarisk) som är prissatta från 4,90–8,20 euro (50–85 SEK). Vi beställde in tre burgare; Cheeseburger, Fleischermeister och Meister Aller Klassen, tillsammans med en portion vanliga pommes frites för 3 euro (30 SEK).
Burgarna serverades på en bricka och var individuellt invirade i omslagspapper på charmigt snabbmatsmanér. Samtliga burgare var riktigt kladdiga, vilket såklart berodde på paketeringen, men utseendet var härligt opretentiöst och inbjudande. Överlag kändes ration mellan ingredienserna väldigt genomtänkt, och de kändes även bra i handen tack vare det fluffiga gyllenbruna brödet. Köttet var oväntat saftigt och luftigt, och briljerade lite extra i Meister Aller Klassen-burgaren med dubbla köttpuckar. Deras pickles var dock för anonym för att lyckas bryta av de feta smakerna och lämna ett bestående intryck, och trots att alla grönsaker kändes fräscha så var den tjocka och snedskurna tomatskivan onödigt irriterande. Ett annat problem var att allt kändes lite för mjukt, och vi hade önskat någon ingrediens som bidrog med lite krispig textur för fullända måltiden. Men annars var vi ändå väldigt nöjda med alla våra burgare. Pommes fritesen höll hög kvalitet och hade en god smak, men hade gärna fått vara krispigare.
Burgermeister har verkligen vidareutvecklat sitt koncept och förbättrat sina burgare avsevärt. Originalrestaurangen vid Schlesisches Tor är fortfarande ett av de mest unika och häftiga burgarhaken i Europa, och det känns bra att de numera serverar riktigt bra burgare som återspeglar detta.
In English
Burgermeister opened their first restaurant in an old public toilet by Schlesisches Tor, and has since then been one of Berlin’s most beloved and talked about burger joints. When we first reviewed them back in 2016 we appreciated their burgers, but not much more than that, so the time was right for a new visit. Their menu consists of eight different burgers (including one vegetarian), costing between 4.90–8.20 EUR (5.5–9 USD). We ordered three of their burgers; a Cheeseburger, a Fleischermeister and a Meister Aller Klassen, plus an order of french fries for 3 EUR (3 USD).
Our burgers came individually wrapped on a tray, and had a charming fast-food feel to them. This packaging made them all look rather messy and gooey, but we quite liked that they looked invitingly unpretentious. The ratio between all the ingredients was spot on, and they also felt great in our hand thanks to the golden brown bun. The beef was surprisingly juicy and loose, and stood out a bit extra in the Meister Aller Klassen burger with its double patties. However, we did feel that the pickles were too anonymous to cut through the fatty flavours, and even though all the vegetables were fresh we didn’t appreciate the super thick and unevenly sliced tomato. Overall, we felt that every burger was a bit too soft, and we would have liked something with some crisp crunchiness that added some texture. But apart from this we were still really happy with our burgers. The french fries held a high quality and tasted nice, but could have been a bit crispier.
Burgermeister really has developed their concept and improved their burgers in the six years that have passed since our last visit. Their original restaurant by Schlesisches Tor is still one of the most unique burger joints in Europe, and we’re happy that they now serve burgers that fully reflect this quality.