Kumpel & Keule är en köttspecialist som finns på två platser i centrala Berlin. Den ena är deras kötthandel i inomhusmarknaden Markthalle Neun och den andra är en restaurang som bara ligger ett stenkast bort. Båda platserna serverar samma burgare, men det är värt att notera att marknaden kan sälja slut innan stängning och att det kan behövas en bordsbokning på restaurangen. Vi besökte i alla fall restaurangen och beställde den enda burgaren som fanns på menyn, en Dry-Age Classic för 12 EUR (125 kronor) och la till bacon för ytterligare 3 EUR (30 kronor). Burgaren innehöll hängmörat kött, deichkäse (en tysk, halvhård ost), bifftomat och mâchesallad, i ett bröd från det lokala bageriet Sironi. Pommes frites ingick inte, så vi beställde dessutom en portion med tillhörande dippsås för 7 EUR (75 kronor).
Så fort vi fått vår mat så uppenbarade sig problemen. För det första så saknade köttet stekyta och såg väldigt blekt ut, och det borde dessutom ha fått vila innan montering då det hade släppt ifrån sig massor av vätska vilket gjorde hela burgaren blöt. Själva köttet hade visserligen en fint rosa kärna och en härligt hängmörad smak, men det hade knappt saltats alls och smakerna kom inte till sin rätt. Osten låg som en seg hinna över hela köttet och tillförde varken smak eller konsistens, och brödet var alldeles för mjukt för lite rostat, vilket ledde till att det blev mosigt framåt slutet av måltiden. De handskurna och dubbelfriterade pommes fritesen hade en otroligt krispig yta, men precis som burgaren så var de totalt osaltade. Ketchupen och majonnäsen som serverades till smakade okej, men det var för lite sås för mängden potatis.
Vi lämnade Kumpel & Keule besvikna över att de lyckats göra en så tråkig och menlös burgare med så pass fint kött. Vi rekommenderar att du testar någon annan kötträtt istället.
In English
Kumpel & Keule is a meat specialist with two locations in central Berlin. The first is their meat shop in the indoor market Markthalle Neun and the other is their nearby restaurant. Both places serve the same burger, but it’s worth noting that they may sell out in the market and that you may have to book a table at the restaurant. We visited the actual restaurant and ordered their only burger, a Dry-Age Classic for 12 EUR (12.5 USD), plus bacon for an additional 3 EUR (3 USD). The burger contained dry-aged beef, deichkäse (a German, semi-hard cheese), tomato and mache lettuce, in a bun from the local bakery Sironi. French fries weren’t included, so we also ordered some with some dipping sauce for 7 EUR (7.5 USD).
The problems were apparent as soon as our food arrived. First of all, the beef hardly had any crust at all and looked really pale. It should also have been allowed to rest after cooking, as it had released its juices into the burger, making it wet. The beef itself had a nice and pink centre and a deep, beefy flavour, but it had hardly been salted at all which really held it back. The cheese lay like a chewy blanket over the meat and didn’t add any taste or creaminess, and the soft bun hadn’t been toasted enough, leading to it getting soggy and deteriorating towards the end of our meal. The hand-cut and double-fried french fries were incredibly crispy on the outside, but just like the beef they lacked salt. The accompanying ketchup and mayo tasted alright, but there wasn’t enough of it for the amount of french fries we got.
We left Kumpel & Keule disappointed that they’d managed to cook such a boring burger from such high-quality ingredients. If you visit them, be sure to try something else than the burger.