Vi testade Shiso Burger i Berlin redan 2016 för första gången, och sedan dess har deras spännande koncept att skapa en fusion mellan det asiatiska köket och burgare expanderat runt om i Europa och Mellanöstern. Det är lätt att förstå dragningskraften, för lokalen vi besökte påminde mer om en nudelbar än ett klassiskt burgarhak, burgarna serverades i en dumplingkorgar och utöver klassiska burgare hittade vi även skapelser med bulgogi och tonfisk på menyn.
Vi beställde en cheeseburgare för 8 euro (85 kronor) med kött, ost, sallad, pickles, tomat, rödlök, majonnäs och ketchup. Eftersom lokalen var full valde vi att ta vår burgare som take-away och gick till en närliggande park. Det första vi tänkte på att när vi packade upp vår burgare ur omslagspappret var det otroligt bleka brödet med sina svarta sesamfrön. Brödet i sig var helt okej vad gällde form, textur och smak, men vi hade faktiskt lite problem med den oaptitliga färgen. Förutom brödet så var detta en förvånansvärt klassisk och ganska oinspirerad cheeseburgare som led av flera skavanker. Köttet kändes väldigt stumt, och det kändes nästan som att de försökt dölja köttets kvalitet genom att dränka burgaren i alldeles för mycket ketchup. Bortom den starka och söta ketchupsmaken kom inga andra smaker till sin rätt, och efter några tuggor kunde vi konstatera att detta återbesök var en ren och skär besvikelse.
Shiso Burger är ett populärt koncept, och vi kan verkligen förstå varför. Men när vi tittade förbi den välpolerade och coola utsidan och istället hårdgranskade deras burgare så var det inte lika roligt. Det känns helt enkelt som att de har tappat den spännande synergin som de utlovade när de startade sin resa.
In English
We first tried Shiso Burger in Berlin back in 2016, and since then this exciting fusion between Asian food and burgers has expanded throughout Europe and the Middle East. It’s easy to see why they’re so popular, as the restaurant itself looks more like a noodle bar than a burger joint, with food served in dumpling trays and a burger menu that also contains bulgogi and tuna fish as well as regular beef patties.
We ordered their Cheeseburger for 8 EUR (8.5 USD) with a beef patty, cheese, lettuce, pickles, tomato, red onions, mayo and ketchup. Since the restaurant was full we took our burger to go, and took a short walk to the nearest park. The first thing we noticed when unwrapping our burger was the incredibly pale bun with black sesame seeds. The bun’s shape, texture and flavour was actually decent, but we still couldn’t get over the unappetizing colour. Besides the bun, this was a very classic and quite uninspired cheeseburger that was held back by several things. The patty felt very dense, and the large amounts of ketchup almost felt intentional – as a way to hide how bad the beef was. The intense sweetness from the tomato sauce blocked out most other ingredients as well, and after just a few bites it became clear that this revisit was a big disappointment.
Shiso Burger as a concept is very popular, and we definitely understand why. But when we looked past the cool and polished interior and really scrutinized their burger we weren’t that impressed anymore. Simply put, we feel that they’ve lost that exciting synergy that was promised when they first started out.