Fairfax Express startade som en foodtruck våren 2021 i München. Från början var fokuset på friterad kyckling, men de började köra återkommande smashburgardagar i trucken. Tidigt 2024 öppnade de en fast restaurang i Munch Market i området Haidhausen, och när vi besökte dem så verkade de flesta i den fullsatta lokalen vara där för burgarna. Estetiken är modern diner med neon och rödvitrutiga mönster. Vi testade en Classic Smash med dubbla smashpuckar, burgarost, stekt lök, pickles och burgarsås för 11,50 euro (135 kronor) samt en Big Nasty med dubbla smashpuckar, burgarost, bacon, mac & cheese-krokett, stekt lök, pickles och burgarsås för 16 euro (185 kronor).
När vi vecklade ut pappret på våra omsorgsfullt inslagna burgare möttes vi av två kladdigt inbjudande skapelser. Köttet hade en glansig stekyta och antydan till lacy edges, men vi hade velat se mer krisp i bettet. Köttet hade en tydlig och uppskattad bra sälta som lyfte fram smakerna, och de fluffiga briochebröden var smörstekta på insidan och här hittade vi lyckligtvis ett tillfredställande krisp. Vi gillade den stekta löken med sina mjuka umamitoner, men picklesen var alldeles för söta. Burgarsåsen var klassisk i smakerna, men också ganska försiktig. Detta gjorde att vår Classic Smash överlag var lite för återhållsam och söt i smakerna. Big Nasty var i grunden en likadan burgare, men det salta, rökiga och krispiga baconet, tillsammans med den krämiga och frasiga mac & cheese-kroketten gjorde den mycket godare och roligare.
Fairfax Express estetik, meny och mat andas modernt smashburgarhak, och även om mycket känns igen så uppskattade vi den höga kvaliteten. I en stad med ett fortfarande ganska spretigt utbud sticker de ut, och vi tycker att det här är en av Münchens bästa burgare.
In English
Fairfax Express started out as a food truck in spring 2021 in Munich. Initially, their focus was on fried chicken, but they soon started running regular smash burger days in the truck. In early 2024, they opened a permanent restaurant in the Munch Market in the Haidhausen neighbourhood, and when we visited, most people in the crowded space seemed to be there for the burgers. Their aesthetic is modern diner with neon and red and white checked patterns. We tried a Classic Smash with two smash patties, burger cheese, fried onions, pickles and burger sauce for 11.50 EUR (12.5 USD) and a Big Nasty with two smashed patties, burger cheese, bacon, a mac & cheese croquette, fried onions, pickles and burger sauce for 16 EUR (17.5 USD).
As we unfolded the paper on our carefully wrapped burgers, we were greeted by two really sticky creations. The beef had a glossy crust and a hint of lacy edges, but we would have liked even more crispiness in the bite. The meat had a distinct saltiness that elevated the flavours, and the fluffy brioche buns were butter fried on the inside and had a very satisfying texture. We liked the fried onions with their soft umami tones, but the pickles were far too sweet. The burger sauce had a classic flavour profile, but was also quite gentle. This made our Classic Smash a little too restrained and sweet overall. The Big Nasty was similar, but the salty, smoky and crispy bacon, along with the creamy and crunchy mac & cheese croquette made it much nicer and more enjoyable.
The aesthetic, menu and food at Fairfax Express feels just like many modern smash burgers, and while much is recognisable, we appreciated the high quality. In a city that’s still finding it’s burger identity, Fairfax Express stands out by serving one of Munich’s best burgers.