Peter Pane är en tysk hamburgerkedja med fler än 50 restauranger över i princip hela Tyskland. De öppnade redan 2012 och har nu även expanderat till Österrike. Menyn är utformad som en sagobok, vilket passar både namnet och inredningen, och det går även att välja mellan tre olika brödtyper. Vi beställde två burgare; en Klassik Cheddar med 150 gram kött, ost, sallad, tomat och egengjord burgarsås i ett briochebröd för 12 euro (135 kronor) och Onion Jack med 180 gram Black Angus-kött, lantmjölksost, bacon, en bakad lökring, sallad, tomat, egengjord burgardressing och BBQ-sås i ett surdegsbröd för 18 euro (205 kronor).
Våra burgare såg väldigt torra ut när de serverades, och detta bekräftades av våra första tuggor. Det fanns ingen ordentlig stekyta på köttet, och förutom att köttpucken på Onion Jack var lite större så kände vi ingen riktig skillnad i smak. Konsistensen var dessutom väldigt tuggig och påminde om en fryspuck. Båda bröden var torra och helt orostade, men vi märkte direkt att briochebrödet var det bättre valet då surdegsbrödet var segt och svårt att bita igenom. Det var också blekt och inte särskilt aptitretande. Vi tyckte först att båda burgarna innehöll alldeles för lite sås, men när vi nådde fram till hamburgerdressingen och BBQ-såsen så var de båda överdrivet söta. Varken baconet eller den bleka ugnsbakade lökringen bidrog med någon smak, och det som tog mest plats var orimligt nog den stora mängden sallad på båda burgarna.
Peter Pane serverar nog Tysklands torraste burgare. Det snällaste vi kan säga om dem är nog att restaurangerna är fint inredda, och att det var en minst sagt intressant upplevelse att höra sagan om Peter Pan läsas upp på tyska inne på toaletterna.
In English
Peter Pane is a German hamburger chain with more than 50 restaurants. They first opened back in 2012 and have now expanded to Austria. The menu is designed like a storybook, which fits both the name and the decor, and you can also choose between three different bun types. We ordered two burgers; a Classic Cheddar with a 150-gram beef patty, cheese, lettuce, tomato and homemade burger sauce in a brioche bun for 12 EUR (13 USD) and an Onion Jack with 180 gram of Black Angus beef, farmhouse cheese, bacon, a baked onion ring, lettuce, tomato, homemade burger sauce and BBQ sauce in a sourdough bun for 18 EUR (19.5 USD).
Our burgers looked very dry when they arrived, and this was confirmed when we started eating. There was no real crust on the beef and, apart from the patty on the Onion Jack being slightly larger, we didn’t really notice any difference in flavour. The texture was also very chewy and reminiscent of frozen patties. Both buns were dry and completely untoasted, but it was obvious that the brioche bun was the better choice as the sourdough was chewy and hard to bite through. It was also pale and didn’t look very appetising either. We initially thought that both burgers had far too little sauce, but when we got to the homemade burger sauce and BBQ sauce, they were both overly sweet. Neither the bacon nor the pale oven-baked onion ring added any flavour, and what took up the most space was the unreasonably large amount of lettuce on both burgers.
Peter Pane probably serves Germany’s driest burgers. The nicest thing we can say about them is that the restaurants are nicely decorated, and that it was an eye-opening experience to hear the story of Peter Pan being read out in German in the toilets.