Wagyu Bodensee är en köttproducent som fokuserar på Wagyu-boskap uppfödda i södra Tyskland. För att marknadsföra och visa upp sina produkter åker de runt på matfestivaler i landet, och vi fick möjlighet att testa dem på burgarfestivalen The Champions Burger i München. Där erbjöd de en burgare som hette Just Wagyu med 200 gram kött, fondueost, rödlök, rödkål, sallad och sumak.
Burgaren vi blev serverad såg väldigt brun ut och inte ett dugg lyxig. Fullkornsbrödet var ganska stumt och hade en lätt besk eftersmak. Köttet var torrt och oväntat kompakt i texturen, och eftersom det var grillat så hade det ingen direkt stekyta att prata om. Och om vi inte hade vetat om att det var wagyu-kött så hade vi aldrig kunnat gissa det. Osten bjöd på en viss krämighet, men den hade en tråkig smak och dök främst upp i mittentuggorna. Rödlöken och framförallt rödkålen bjöd på ett ganska fräscht krisp, men precis som brödet och osten smakade det mer fel än rätt i sammanhanget. Sumak är en krydda som visserligen passar till kött med sin ganska syrliga ton, men här förstärkte den bara känslan av att det var något annat än en hamburgare vi höll i.
Wagyu Bodensee försöker uppenbarligen sticka ut genom att göra en annorlunda burgare, men de gör det svårt för sig med sina besynnerliga val av ingredienser och smaker. Om genomförandet hade varit bättre så hade det kanske fungerat, men när de inte ens lyckas tillaga sitt eget kött på ett godkänt sätt så har vi svårt att säga något positivt över huvud taget.
In English
Wagyu Bodensee is a meat producer that focuses on Wagyu cattle raised in southern Germany. To promote and showcase their products, they travel to food festivals around the country, and we had the opportunity to try them at The Champions Burger festival in Munich. There they offered a burger called Just Wagyu with a 200-grams wagyu beef patty, fondue cheese, red onionw, red cabbage, lettuce and sumac.
Our burger looked very brown and not at all luxurious. The wholewheat bun was rather dull and had a slightly bitter aftertaste. The patty was dry and unexpectedly dense in texture, and since it was grilled, it had no real crust to speak of. And if we hadn’t known it was wagyu patty, we would never have guessed it. The cheese offered some creaminess, but it had a bland taste and appeared mainly in the middle. The red onions and particularly the red cabbage offered quite a fresh crunch, but just like the bun and the cheese, they felt out of place here. Sumac is a spice that certainly goes well with meat with its high acididy, but here it only reinforced the feeling that it was something other than a burger we were eating.
Wagyu Bodensee are clearly trying to stand out by making a different burger, but they make it difficult for themselves with their strange choices of ingredients and flavours. If the execution had been better it might have worked, but when they can’t even manage to cook their own patty in an acceptable way we struggle to say anything positive at all.