Aldebaran ligger diskret undangömt på en bakgata i Roppongi i centrala Tokyo. De öppnar runt lunch och serverar burgare tills köttet är slut för dagen, ofta innan middagstid. Nedanför en sliten betongtrappa öppnar ett inbjudande och relativt stort rum upp sig, allt medan fransk konst, slitna skinnfåtöljer och lugn musik sätter stämningen. Personalen talar hyfsad engelska, vi fick en omsorgsfull genomgång av menyn, som bestod av en handfull kreativa burgare, bland annat en med mochi och kryddig fiskrom vid vårt senaste besök.
Vi höll oss till traditionella val, och beställde en baconburgare för 2200 yen (200 kronor) som innehöll en rejäl köttpuck, fyra skivor bacon, ost, sallad och majonnäs. Pommes frites ingick inte i det förhållandevis höga priset, men burgaren var en rejäl pjäs. Köttet, 100 procent wagyu, var saftigt och hade en härlig köttsmak och bra textur. Baconet var av den tjockare, runda typen, men smakade gott och var lagom stekt och inte sådär tuggigt som det ibland kan bli.
Brödet var visserligen rejält stekt och smakade gott, men det var också ganska segt i konsistensen, vilket gjorde den redan höga och drypande burgaren ytterligare lite svårare att äta. Men trots att det blev en rätt kladdig upplevelse, så smakade allt riktigt bra. Många japanska burgare försöker vara fräscha med fluffigt bröd och mycket grönsaker, men det här var en rejält köttig och tillfredsställande historia som kändes mer amerikansk eller europeisk i stilen.
Vi var klart nöjda med vårt besök, och kan varmt rekommendera Aldebaran. Se bara till att inte komma dit för sent.
In English
The Tokyo burger joint Aldebaran lies discretely hidden in a Roppongi back alley. They open just before lunch and close when they run out of meat, which can happen before dinner time if you’re unlucky. A short walk down the staircase reveals a large and inviting room filled with French art, worn leather couches and relaxing music. The staff speaks pretty good English and talked us through their extensive menu that consisted of several creative burgers, such as one with mochi and spiced fish roe.
Our choice was more traditional; a bacon burger for 2200 yen (20 USD), with a large patty, 4 slices of bacon, cheese, lettuce and mayo. Fries weren’t included in the price, but the burger itself was pretty big. The 100% wagyu patty was really juicy with great flavours and texture. The bacon was round and pretty thick, but had great flavours and wasn’t chewy.
We liked the bun’s flavour and that it had been toasted, but it was quite chewy. And since the tall burger was packed with ingredients we had some problems eating it with any finesse. But despite our messy meal, the flavours were all there. Hamburgers in Japan usually opt for the ”freshness” route, with fluffy buns and loads of vegetables, but this was a meaty and juicy creation that felt more American or European.
We we’re more than happy with our visit to Aldebaran, and really recommend a visit. Just make sure that you don’t visit them too late in the day.