I-Kousya ligger i Suidobashi, nära Tokyo Dome, och har länge varit populärt bland Tokyo-borna. Restaurangen har endast öppet vardagar på dagtid, och på grund av populariteten innebär det att det i huvudsak är lunch som serveras. Vi har försökt besöka dem flera gånger men har fått ge upp då de redan hade sålt slut för dagen. Vid vårt senaste besök så fanns det en kö utanför – ett härligt bevis på att de fortfarande höll öppet!
Den lite äldre lokalen kändes som en blandning mellan traditionellt japansk stil och en amerikansk småstadsdiner. Menyn bestod av ett tiotal olika burgare och andra rätter som mackor och grillad kyckling. Köttet i burgarna fanns i tre storlekar; 100, 150 och 200 gram i prisklassen 1000-1500 yen (85-125 SEK), och de serverades med egenlagade potatischips.
Vi beställde en 100-gramsburgare med det något otympliga namnet Grilled Marinated Mushroom Burger with Gouda Cheese för 1 400 yen (120 SEK). Utöver ost och svamp så fick vi även sallad, lök, majonnäs, pickles och senap vid sidan av hamburgaren. Brödet var fluffigt och vackert rostat, och svampröran var väldigt god med både rökiga grillaromer och trivsam syra från senapsmarinaden. Köttet såg bra ut och hade en angenäm grillsmak, men var lite för hårt stekt och irriterande tuggigt. Osten var fint smält, men tillförde mer textur än smak. De egenlagade potatischipsen tillförde tyvärr inte något särskilt till måltiden.
De goda smakerna och det härliga brödet borgar gott för ett återbesök på I-Kousya, men då satsar vi nog på 200 gram kött istället.
In English
I-Kousya can be found in Tokyo’s Suidobashi district, close to Tokyo Dome, and is one of the more popular burger restaurants in the Japanese capital. They are only open daytime on weekdays, effectively making them a lunch restaurant. We’ve tried visiting them several times, only to find out that they’ve sold out for the day. But during our last visit we were met by a line of people – indicating that they still were open!
I-Kousya feels like a mix between a traditional Japanese restaurant and an American diner, and their menu consists of about 10 burgers and other dishes such as sandwiches and grilled chicken. The burger patties come in three sizes; 100, 150 and 200 grams, costing 1000-1500 yen (9-14 USD), including homemade potato crisps.
We ordered the eclectically named Grilled Marinated Mushroom Burger with Gouda Cheese with a 100 gram patty for 1 400 yen (13 USD). In addition to the cheese and mushrooms, we also got lettuce, onions, mayo, pickles and mustard on the side. The bun was fluffy and perfectly toasted, and we really enjoyed the smokeyness and the mustard marinade in the mushroom mixture. The meat looked great and had a nice grilled taste, but was overcooked and a bit chewy. The gouda cheese was nicely melted, but didn’t really taste of much. And their potato chips didn’t really add to the experience.
We’ll probably return to I-Kousya again, mainly thanks to the great bun and flavoursome ingredients, but then we’ll probably opt for 200 grams of meat.