Boo The Burger är ett ganska hippt burgarställe i Lettlands huvudstad Riga. De utmärker sig genom att ha vakuummörat (wet-aged) kött och serverar champagne till sina hamburgare. Menyn bestod av sex köttburgare och en veganskt variant, och kostade mellan fem och tio euro. Vi beställde in en ”Mac Daddy” med dubbla smashade köttpuckar, ost, bacon, karamelliserad lök, pickles och dijonnaise för kostade 8,50 EUR (100 kronor).
Restaurangen var halvtom, men det verkade som att beställningar från leveranstjänsterna fick högre prioritet. Väntan på maten blev därför ganska lång, men efter en knapp halvtimme anlände vår burgare och den såg helt klart godkänd ut. Den kändes bra i handen, och vi var såklart nyfikna på att se hur vakuummörningen påverkade köttsmaken. Och det var gott, även om den där wow-effekten som vi hade hoppats på uteblev. Köttsmaken var god, men vi hade gärna sett att våra patties smashats lite hårdare för en bättre crust, och de borde även ha vågat ta i lite med saltet och pepparn. Osten var godkänd men något plastig, och kändes som att den hade passat bättre på en snabbmatsburgare. Vi gillade sötman och den lätta rökigheten från den karamelliserade löken, som samspelade fint med den aningen skarpa dijonnaisen. Även deras vällagade bacon och egeninlagda pickles bidrog med en välbalanserad sälta och syra. Deras potato bun var visserligen fluffigt och smakade gott, men bidrog till att burgaren kändes lite för mjuk i sin helhet
Det vakuummörade köttet kändes kanske inte som något fantastiskt försäljningsargument, men överlag serverar Boo The Burger en fullt godkänd hamburgare. De är ett bra första steg för Lettlands burgarscen, och vi hoppas på att få se många fler intressanta burgarhak därifrån framöver.
In English
Boo The Burger is a trendy burger joint in Riga, the capital of Latvia. They are very proud of the fact that they use wet-aged meat and serve champagne with their burgers. Their menu consisted of six beef burgers and a vegan option, and cost between five and ten euros. We ordered a ”Mac Daddy” burger with two smashed beef patties, American cheese, bacon, caramelised onions, pickles and a dijon mayo for 8.50 EUR (9 USD).
The restaurant was half empty, but it seemed that orders from delivery services were given higher priority. We had to wait for quite a bit for our food, but after about 30 minutes our burger arrived and it looked pretty decent. It felt good in our hand, and we were of course curious to see how wet-aging process affected the flavour of the meat. And it tasted nice, even though we weren’t blown away. The meat flavour was good, but we would have liked for our patties to be smashed a little harder for a better crust, and they should have dared to use more salt and pepper. The cheese was acceptable but somewhat artificial, and we felt like it would have been better suited to a fast food burger. We liked the sweetness and slight smokiness of the caramelised onion, which worked well with the slightly sharp dijon mayo. Their well-prepared bacon and house-made pickles also contributed a well-balanced saltiness and acidity. Their potato bun was fluffy and tasty, but contributed to the burger feeling a bit too soft overall.
The wet-aged beef didn’t really live up to the hype, but Boo The Burger still serve a perfectly acceptable hamburger. They are a good early step for Latvia’s growing burger scene, and we hope to see many more interesting burger joints there in the future.