Janana Burger är en liten modern och mysig hamburgerrestaurang i hjärtat av Amsterdam. Menyn är minst sagt komprimerad med bara en hamburgare samt två vegetariska alternativ plus några olika tillbehör. Föga förvånande blev det enda valet för oss en Beef Smashburger som innehöll två smashade köttpuckar från en lokal gård, irländsk cheddar, sallad och pepparrots-aioli i en milk bun. Den kostade 14 euro (160 kronor), och vi beställde även en portion bacon jam för 4 euro (45 kronor).
Hamburgaren såg väldigt inbjudande ut, och vi gillade särskilt utseendet på det fluffiga glansiga och brödet extra mycket. Köttet stack ut en hel del, men redan efter första tuggan kunde vi konstatera att proportionerna var väl avvägda. Vi möttes nämligen av en härlig stekyta på köttet som hade en tydlig och läcker köttsmak som verkligen visade upp dess höga kvalitet. Och trots den rejäla stekytan så var köttet fortfarande väldigt saftigt, och det var dessutom välkryddat. Brödet som de bakar dagligen i den lilla restaurangen var mjukt men hade ändå lagom stuns och en välbalanserad smakbild. Cheddarosten hade smält utmärkt och dess tydliga och distinkta karaktär var helt klart bättre än vanlig burgarost. Men den allra bästa smaksättaren var pepparrots-aiolin med sin pikanta kick. Vi saknade dock något som bidrog med lite mer textur och syra, då detta hade skapat en mycket bättre balans i burgaren. Baconsylten bidrog med en hel del härlig smak, men kostade kanske lite mer än den smakade.
Det märks verkligen att ägaren är en riktig burgarentusiast med tanke på alla de högkvalitativa och egenlagade ingredienserna. Missa inte Janana Burger nästa gång du är i Amsterdam, för här får du en av de bästa burgarna i den nederländska huvudstaden.
In English
Janana Burger is a modern and cosy burger restaurant in the heart of Amsterdam. The menu is concise to say the least with just one burger and two vegetarian options plus a few different sides. Unsurprisingly, the only choice for us was the Beef Smashburger, which contained two smashed local beef patties, Irish cheddar, lettuce and a horseradish aioli in a milk bun. It cost 14 EUR (15 USD), and we also ordered a portion of bacon jam for 4 EUR (4.5 USD).
Our burger looked very inviting, and we particularly liked the fluffy and glossy bun. The beef stuck out quite a bit, but after the first bite we could immediately tell that the proportions were well balanced. We were greeted by a lovely crust and a distinct and delicious beefiness that really showed off its high quality. And despite the deep crust, the meat remained very juicy, and it was also well-seasoned. The bun that they bake daily in the small restaurant was soft, but still had just the right amount of bounciness and a well-balanced flavour. The cheddar cheese had melted perfectly and its clear and distinct character made it better than a regular burger cheese. But the best flavour came from the horseradish aioli with its spicy kick. However, we missed something that added a little more texture and acidity, as this would have created an even better balance. The bacon jam added a lot of great flavour, but it was a bit too pricey.
It’s obvious that the owner is a real burger enthusiast given all the homemade high quality ingredients. Don’t miss Janana Burger next time you’re in Amsterdam, because here you’ll get one of the best burgers in the Dutch capital.