Vi har fått otroligt många tips om den hajpade restaurangen Le Smash i Amsterdam, och när vi anlände till den fullsatta restaurangen var det svårt att få ett bord. Som tur var så fick vi plats vid baren med utsikt över köket. Menyn bestod av fyra hamburgare, varav två innehöll biff och två var veganska. Vi beställde en Le Classic med två hängmörade köttpuckar, cheddar, lök, senap och ketchup för 11 euro (130 kronor), och köpte även till pommes frites och en dippsås för ytterligare 5 euro (60 kronor).
Vi uppskattade den snabba servicen, och det gick väldigt fort att få hamburgaren serverad, men tyvärr så såg den ganska tilltryckt ut när den anlände med en ganska platt krona. Osten var dock föredömligt insmält i köttet, som hade en läcker stekyta samtidigt som det fortfarande var saftigt. Köttsmaken var tydlig, men saknade de där djupa bifftonerna vi förväntar oss av hängmörat kött. Och vi hade även gärna sett lite mer salt och peppar. Brödet var fint rostat och hälen uppvisade en viss stunsighet, men smakade ganska anonymt. Cheddarn var precis så smakrik som vi förväntade oss av en nederländsk hamburgare, och var definitivt en av höjdpunkterna. Den stora mängden ketchup tog dock över smakbilden en del, och vi hade gärna sett att de använt mindre av den, men vi uppskattade friskheten från deras härligt smakrika och krispiga pickles som bidrog med lite välbehövlig syra. Pommes fritesen hade ett härligt crunch, och den smaskiga Le Smash-dippsåsen rekommenderas verkligen.
Le Smash serverar definitivt goda hamburgare, men vi tyckte att lokalen var lite skräpig och att utförandet svajade något. Om du går förbi den centralt belägna restaurangen så får du ändå något bra, men det finns ändå andra guldkorn i den nederländska huvudstaden som är vassare.
In English
We have received a lot of tips about the popular restaurant Le Smash in Amsterdam, and when we arrived at the packed venue, we found it hard to get a table. Luckily, we got a seat at the bar overlooking the kitchen. The menu consisted of four burgers, two with beef and two vegan. We ordered a Le Classic with double dry-aged beef patties, cheddar, onions, ketchup and mustard for 11 EUR (11.5 USD), and also bought fries and a dipping sauce for an additional 5 EUR (5.5 USD).
We appreciated the speedy service, and our burger arrived very quickly. Unfortunately, it looked a bit squashed with a rather flat crown. Thankfully, the cheese was excellently melted into the meat, which had a delicious crispiness while still being juicy. The meat flavour was clear, but it still lacked those deep beefy tones we expect from dry-aged beef. And we would have liked a little more salt and pepper as well. The bun was nicely toasted and the heel showed some sturdiness, but tasted rather anonymous. The cheddar was just as flavourful as we expected from a Dutch burger joint, and was definitely one of the highlights. The large amount of ketchup was a bit overpowering though, and we would have liked to see less of it. But we appreciated the freshness of their wonderfully flavoursome and crunchy pickles which added some much needed acidity. The fries had a great crunch, and the yummy Le Smash dipping sauce comes highly recommended.
Le Smash definitely serve good burgers, but we found the place a bit grubby and that the quality was slightly uneven. If you pass by the centrally located restaurant you’ll get a nice hamburger, but there are other gems in the Dutch capital that shine a little brighter.