
Första gången vi besökte Døgnvill Burger var redan 2015, och då tyckte vi att den lilla premiumkedjan med restauranger i Oslo och Stavanger serverade klart godkända burgare, i alla fall för att vara i Norge. Nu har det gått tio år, och vi besökte deras relativt nya lokal i Bjørvika vid hamnen nära Oslos tågstation, som var utsökt inredd med otroligt skön akustik och en behaglig inredningsstil med mycket mörkt trä. Denna gång beställde vi en Bacon & Cheese med norsk cheddar, torrsaltat bacon, tomat, rödlök, sallad och majonnäs för 239 NOK (220 kronor), och den lite mer unika Rampete Ruth med parmaskinka, friterad squash, ruccolasallad, cheddar- och parmesankräm och tomataioli för 259 NOK (240 kronor). Till detta beställde vi även in en portion pommes frites för 79 NOK (75 kronor).
Men om lokalerna kändes moderna så såg våra burgare tyvärr riktigt gamla ut. Båda burgarna var genomborrade av en pinne, och brödets krona var hårdgrillat på utsidan samtidigt som hälen var rejält tjock. Första tuggan var svåräten, med osmält ost som lade sig som ett täcke över den tjocka köttpucken. De grillade 160-gramsköttpuckarna var väldigt kompakta, men de var åtminstone smakrika och välkryddade. Rampete Ruth var riktigt sölig, och den innehöll en – visserligen ganska god – parmesankräm som hade en trist, grynig konsistens. Vi uppskattade i alla fall det knapriga baconet i Bacon & Cheese, som var den bättre burgaren av de två trots ganska oinspirerade grönsaker. Annars var picklesen som vi fick vid sidan av höjdpunkten, med sin krispighet och chilihetta. Pommes fritesen smakade okej, men var inte värda sitt höga pris.
Døgnvill är det norska ordet för dagvill – att inte veta vilken veckodag det är, men det känns som att de inte ens vet vilket år det är längre. Døgnvill Burger brukade vara en av de bättre burgarna i Oslo, men nu har tiden gått ifrån dem.
In English
We first visited Døgnvill Burger back in 2015, and back then we thought the small premium chain with restaurants in Oslo and Stavanger served pretty decent burgers, at least for Norway. A decade later and we visited their location in Bjørvika by the harbour near Oslo’s train station, which had an exquisite interior with incredibly nice atmosphere and cosy interiors with lots of dark wood. This time we ordered a Bacon & Cheese with Norwegian cheddar, dry salted bacon, tomato, red onions, lettuce and mayo for 239 NOK (22 USD), and the slightly more unique Rampete Ruth with Parma ham, fried courgette, rocket salad, cheddar and parmesan cream and a tomato aioli for 259 NOK (24 USD). We also ordered a portion of fries for 79 NOK (7.5 USD).
However, if the premises felt modern, our burgers unfortunately looked really old. Both our burgers were pierced by a skewer, and the crown of the bun was hard-grilled on the outside while the heel was really thick. The first bite was difficult to eat, with waxy cheese covering the thick beef patties like a blanket. The grilled 160-gram beef patties were very compact, but at least they were flavoursome and well-seasoned. Rampete Ruth was really sloppy, and the nice parmesan cream had an unpleasant, gritty texture (even though it tasted quite nice). We did appreciate the crispy bacon in the Bacon & Cheese, which was the best burger of the two despite the rather uninspired vegetables. Otherwise, the pickles we got on the side were the highlight, with their crunchiness and chilli heat. The fries tasted decent, but weren’t worth their high price.
Døgnvill is the Norwegian word for not knowing what day of the week it is, but it feels like they don’t know what year it is any more either. Døgnvill Burger used to serve one of the better burgers in Norway, but time really has passed them by.