El Perro Negro öppnade i Glasgow 2018 och blev snabbt populära bland lokalbefolkningen. När de sedan vann National Burger Awards både 2019 och 2021 fick de lite mer internationell uppmärksamhet, och idag har de även en restaurang i Edinburgh. Vi besökte dem på hemmaplan i Glasgow och kom in i ett litet neonbelyst hål i väggen. Menyn var kort med fem köttburgare och vi beställde två burgare. Det blev en Classic with Cheese & Bacon med två 90-gramsköttpuckar, burgarost, bacon, karamelliserad lök, pickles och dressing för 12,50 GBP (160 kronor) och deras signaturburgare Black Dog med två 90-gramsköttpuckar, burgarost, karamelliserad lök, pickles, black pudding, benmärgssmör och dressing för 13 GBP (165 kronor). Vi tog också en portion togarashi-kryddade pommes frites för 4,50 GBP (60 kronor) och Crispy Fried Korean Confit Wings för 6,50 GBP (85 kronor).
Burgarna levererades snabbt och såg otroligt fina ut. Det gyllengula brödet var fluffigt och snyggt rostat på insidan, med ett sesamtäcke som tillförde såväl textur som smak. Köttet var riktigt luftigt och hade en fin stekyta, med djupa bifftoner. Baconet hade en lätt rökighet, men hade gärna fått vara en gnutta krispigare. Picklesen i båda burgarna bröt igenom smakbilden fint och gav en krispig textur, och överlag hade båda burgarna otroligt genomtänkta smakkompositioner. Deras black pudding i signaturburgaren Black Dog fick ta plats utan att för den sakens skull ta över, och kändes väldigt balanserad i smaken. Det var dessutom vår favoritburgare av de två, då den vågade ta i mer med sina ingredienser på ett sätt som verkligen knockade oss. Våra pommes frites var välfriterade med en rejäl hetta i kryddblandningen som dröjde sig kvar länge. Även vingarna var otroligt möra, med massor av syra i smaken.
El Perro Negro serverar riktigt högklassiga burgare med massor av smak, och är ett självklart stopp nästa gång du är i Skottland.
In English
El Perro Negro opened in Glasgow in 2018 and quickly became popular with locals. When they won the National Burger Awards in both 2019 and 2021, they gained a bit more international attention, and today they also have a restaurant in Edinburgh. We visited their home base in Glasgow and entered a small neon-lit hole in the wall. The menu was short with five meat burgers and we ordered two of them. A Classic with Cheese & Bacon with two 90-gram beef patties, burger cheese, bacon, caramelised onions, pickles and burger sauce for 12.50 GBP (16 USD) and their signature Black Dog burger with two 90-gram beef patties, burger cheese, caramelised onions, pickles, black pudding, bone marrow butter and burger sauce for 13 GBP (16.5 USD). We also grabbed a portion of togarashi-spiced french fries for 4.50 GBP (5.5 USD) and Crispy Fried Korean Confit Wings for 6.50 USD (8.5 USD).
Our burgers arrived quickly and looked amazing. The golden bun was fluffy and nicely toasted on the inside, with a sesame coating that added both texture and flavour. The beef was really tender and had a nice crust, with a deep beefiness. The bacon had a slight smoky flavour, but could have been a little crispier. The pickles in both burgers broke up the flavours nicely and gave a crispy texture, and overall both burgers had incredibly well thought out flavour compositions. Their black pudding in the signature Black Dog burger was given space without taking over, and felt very well balanced. It was also our favourite burger of the two, as it dared to go further with its ingredients in a way that really bowled us over. Our fries were well cooked with a real heat in the spice mixture that lingered for a long time. The wings were also incredibly juicy, with lots of acidity.
El Perro Negro serve up really high quality burgers with lots of flavour, and are a solid choice next time you’re in Scotland.