Fat Boys är en restaurang i området Dorćol i Belgrad. De skriver stolt att kritiker inte är välkomna, men vi tog oss ändå friheten att testa dem när de deltog på Belgrade Burger Festival 2024. Vi beställde en Fat Boy-burgare, eftersom det var vinnaren på 2021 års upplaga av festivalen. Den innehöll en 180-gramsköttpuck, nederländsk ost, bacon och Fat Boys-sås och kostade 1 100 RSD (105 kronor).
Vår burgare såg flottig, glansig och ostig ut, och vi var ganska förväntansfulla innan första tuggan. Köttet var mediumstekt på personalens rekommendation, och hade en klart godkänd textur. Men det var dock alldeles för svagt kryddat och smakade därför inte så mycket. Brödet var fint och glansigt, men så pass tuggigt att burgaren blev väldigt brödtung, den tjocka köttpucken till trots. Baconet var dock både för tjockt och för lättstekt och både smaken och konsistensen påminde väldigt mycket om smörgåsskinka. Fat Boys-såsen hade i princip smält bort och vi märkte inte av den, och trots att osten var ordentligt smält så var den också seg och tog över smakmässigt. Överlag var vår Fat Boy-burgare mer som en grillad ost- och skinkmacka än en burgare, och även om det smakade gott så levde den inte upp till våra förväntningar på hur en god hamburgare ska smaka.
Fat Boys burgare föll oss kanske inte i smaken, men deras attityd visar att de gör vad de vill och är nöjda med det. Vi respekterar såklart det, men vi hoppas att de vågar utvecklas och jobba på sina svaga punkter då de faktiskt har potential att servera en riktigt trevlig tjockpucksburgare.
In English
Fat Boys is a restaurant in the Dorćol neighbourhood of Belgrade. They proudly state that critics aren’t welcome, but we still took the liberty of trying them out when they attended the Belgrade Burger Festival 2024. We ordered a Fat Boy burger, as it was the winner of the 2021 edition of the festival, and it contained a 180-gram beef patty, Dutch cheese, bacon and a Fat Boys sauce. The burger cost 1,100 RSD (10 USD).
Our burger looked greasy, glossy and cheesy, and we were filled with anticipation before our first bite. The patty was cooked medium rare, as recommended by the staff, and had a decent texture. However, it was too under-seasoned and therefore didn’t have much flavour. The bun was nice and glossy, but it was so chewy that it took over, despite the thick beef patty. The bacon, however, was both too thick and too lightly cooked, and both the flavour and texture were very reminiscent of sandwich ham. The Fat Boys sauce had basically melted away and we didn’t notice it, and although the cheese was properly melted, it was also chewy and overpowered the other flavours. Overall, our Fat Boy burger was more like a grilled cheese and ham sandwich than a burger, and while it was tasty, it didn’t live up to our expectations of what a good burger should taste like.
Fat Boy’s burger may not have been to our taste, but their attitude shows that they do what they want and are happy with it. We respect that, of course, but we hope that they will dare to develop and work on their weak points as they actually have the potential to serve a really nice thick patty burger.