Rico är en liten burgarkedja från Almería i södra Spanien som vi testade för första gången under 2023 på The Champions Burger i Barcelona. Vi var då inte helt övertygade om deras festivalburgare Trufada, men nu när de var tillbaka på den tyska versionen av festivalen i München tänkte vi att det var dags att ge dem en ny chans. Festivalburgaren denna gång hette Emmy och innehöll cheddar, karamelliserad lök, pickles och en Emmy-gochujangmajonnäs till festivalpriset 13,5 euro (150 kronor).
Precis som under förra året insåg vi att det skulle bli en utmaning att äta denna bjässe till burgare med händerna, vilket också visade sig stämma. Som tur var så var briochebrödet följsamt, med en rostning på insidan som fick kämpa för att hålla tillbaka den rikliga mängden sås. Köttet var mycket bättre denna gång, med en härligt mjuk textur och en god men ganska återhållsam smak. Vi hade gärna sett mer stekyta eller en ännu saftigare köttpuck, för nu hamnade den lite i ingenmanslandet mellan smash och tjockpuck. Deras Emmy-sås, såklart kraftigt inspirerad av Pizza Loves Emily i New York, dominerade smakbilden rejält, men den var alldeles för söt för att verkligen hitta rätt – särskilt tillsammans med den söta karamelliserade löken. Vi hade velat se mer djup och umami från originalsåsen, men vilket tyvärr saknades helt här. Som tur var lyckades de trevliga picklesen bidra med lite härlig syra och krisp som gjorde hela måltiden lite roligare.
Rico serverade en tajtare burgarupplevelse denna gång, och de rör sig i rätt riktning. Men de föll ändå på målsnöret denna festival med, för det finns fortfarande många detaljer att jobba på om de vill servera en välbalanserad burgare med spännande smaknivåer och -kombinationer.
In English
Rico is a small burger chain from Almería in southern Spain that we tried for the first time in 2023 at The Champions Burger in Barcelona. At the time, we weren’t entirely convinced by their Trufada festival burger, but now that they were back at the German version of the festival in Munich, we felt it was time to give them another go. The festival burger this time was called the Emmy with cheddar, caramelised onions, pickles and an Emmy gochujang mayonnaise for the festival price of 13.5 euros (15 USD).
Just like last year, we realised that it was going to be a challenge to eat this huge burger with our hands, which turned out to be true. Fortunately, the brioche bun was squishy and nicely toasted on the inside, just enough to handle the large amount of sauce. The patty was much better this time, with a lovely soft texture and a nice but fairly subtle flavour. We would have liked to see more crust or an even juicier beef patty, because now it was a bit in the no man’s land between a smashed and a thick patty. Their Emmy sauce, obviously heavily inspired by Pizza Loves Emily in New York, really dominated the flavour picture, but it was far too sweet to really hit the spot – especially along with the sweet caramelised onions. We would have liked to see more depth and umami from the original sauce, but unfortunately that was completely missing here. Luckily, the nice pickles managed to add some lovely acidity and crunch that made the whole meal a little more enjoyable.
Rico delivered a tighter burger experience this time, and they are moving in the right direction. But they still fell short this festival too, and there are still too many details that need fixing if they want to serve a well-balanced burger with exciting flavours and combinations.