Rico

Festivalkänslan uteblir

1 2 5
Skriven av
Uppdaterad 10 november 2024
Foto: Emmy från Rico.

Rico är en liten burgarkedja från Almería i södra Spanien som vi testade för första gången under 2023 på The Champions Burger i Barcelona. Vi var då inte helt övertygade om deras festivalburgare Trufada, men nu när de var tillbaka på den tyska versionen av festivalen i München tänkte vi att det var dags att ge dem en ny chans. Festivalburgaren denna gång hette Emmy och innehöll cheddar, karamelliserad lök, pickles och en Emmy-gochujangmajonnäs till festivalpriset 13,5 euro (150 kronor).

Precis som under förra året insåg vi att det skulle bli en utmaning att äta denna bjässe till burgare med händerna, vilket också visade sig stämma. Som tur var så var briochebrödet följsamt, med en rostning på insidan som fick kämpa för att hålla tillbaka den rikliga mängden sås. Köttet var mycket bättre denna gång, med en härligt mjuk textur och en god men ganska återhållsam smak. Vi hade gärna sett mer stekyta eller en ännu saftigare köttpuck, för nu hamnade den lite i ingenmanslandet mellan smash och tjockpuck. Deras Emmy-sås, såklart kraftigt inspirerad av Pizza Loves Emily i New York, dominerade smakbilden rejält, men den var alldeles för söt för att verkligen hitta rätt – särskilt tillsammans med den söta karamelliserade löken. Vi hade velat se mer djup och umami från originalsåsen, men vilket tyvärr saknades helt här. Som tur var lyckades de trevliga picklesen bidra med lite härlig syra och krisp som gjorde hela måltiden lite roligare.

Rico serverade en tajtare burgarupplevelse denna gång, och de rör sig i rätt riktning. Men de föll ändå på målsnöret denna festival med, för det finns fortfarande många detaljer att jobba på om de vill servera en välbalanserad burgare med spännande smaknivåer och -kombinationer.

In English

Rico is a small burger chain from Almería in southern Spain that we tried for the first time in 2023 at The Champions Burger in Barcelona. At the time, we weren’t entirely convinced by their Trufada festival burger, but now that they were back at the German version of the festival in Munich, we felt it was time to give them another go. The festival burger this time was called the Emmy with cheddar, caramelised onions, pickles and an Emmy gochujang mayonnaise for the festival price of 13.5 euros (15 USD).

Just like last year, we realised that it was going to be a challenge to eat this huge burger with our hands, which turned out to be true. Fortunately, the brioche bun was squishy and nicely toasted on the inside, just enough to handle the large amount of sauce. The patty was much better this time, with a lovely soft texture and a nice but fairly subtle flavour. We would have liked to see more crust or an even juicier beef patty, because now it was a bit in the no man’s land between a smashed and a thick patty. Their Emmy sauce, obviously heavily inspired by Pizza Loves Emily in New York, really dominated the flavour picture, but it was far too sweet to really hit the spot – especially along with the sweet caramelised onions. We would have liked to see more depth and umami from the original sauce, but unfortunately that was completely missing here. Luckily, the nice pickles managed to add some lovely acidity and crunch that made the whole meal a little more enjoyable.

Rico delivered a tighter burger experience this time, and they are moving in the right direction. But they still fell short this festival too, and there are still too many details that need fixing if they want to serve a well-balanced burger with exciting flavours and combinations.

Adress

Avda. Las Negras 6, C. Felipe II 82 & Av. Constitución 51, Almería Spain

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering oktober 2024:
Vi har gjort ett återbesök på Rico och anser att de ska behålla betyget 3/5.

Recension från 21 december 2023

Recension skriven av Linus Josephson

21 december 2023, Rico

Rico Burguer är en liten burgarkedja från Almería i södra Spanien, och vi fick chansen att testa deras burgare på burgarfestivalen The Champions Burger i Barcelona. Deras festivalburgare Trufada innehöll rökt bacon, en äggulesås, tryffelmajonnäs och parmesanflarn, och kostade 12,50 euro (140 kronor).

Själva burgaren var en mäktig skapelse som låg bra i handen, och vi kunde genast se att proportionerna mellan kött och bröd var helt korrekta. Men innan vi började äta kände vi oss ganska oroliga över att köttet såg så formpressat ut, och tyvärr bekräftades våra farhågor direkt. Köttet kändes mycket tuggigt och kompakt, vilket var en stor besvikelse när vi jämförde dem med de andra burgarställena vi har provat i Spanien som verkligen lyckats med just köttet. För själva köttsmaken fanns ändå där, med sina djupa hängmörade toner. Vi hade gärna sett att det stått pall mot parmesanen och tryffeln lite mer. Det rökta baconet var i alla fall smakrikt och bidrog med en härlig sälta. Brödet såg vid första anblick fluffigt och härligt ut, men var tyvärr mycket torrare än förväntat. Smakbilden i sin helhet kändes faktiskt lite märklig för en burgare.

Festivalburgaren från Rico Burger var ganska märklig, och deras intressanta idéer föll tyvärr platt. Vi är alltid öppna för nya idéer och smakprofiler, men i det här fallet saknades tillräckligt med fingertoppskänsla för att det skulle fungera helt harmoniskt. Nu kom den dominerande smaken från parmesanflarnen, vilket skapade en smak vi vanligtvis inte förknippar med hamburgare. Och det blev tyvärr tydligt att de inte lyckades nå ända fram i slutändan.

Rico Burguer is a small burger chain from Almería in southern Spain, and we had the chance to try their burgers at The Champions Burger festival in Barcelona. Their Trufada festival burger featured smoked bacon, an egg yolk sauce, truffle mayo and parmesan flakes, and cost 12.50 EUR (13.5 USD).

The burger itself was a mighty creation that felt good in our hands, and we could see immediately that the proportions of meat and bread were just right. But before we started eating, we were quite worried that the meat looked very pre-formed, and unfortunately our fears were confirmed immediately. The meat felt very chewy and dense, which was a big disappointment when we compared them to the other burger places we have tried in Spain that really succeed with the meat. The actual beef flavour was still there though, with its deep dry-aged notes. We would just have loved to see it stand up to the parmesan and truffle a little more. At least the smoked bacon was flavourful and contributed a lovely saltiness. The bun looked fluffy and lovely at first glance, but was unfortunately much drier than we’d expected. The overall flavour profile actually felt a bit strange for a burger.

The festival burger from Rico Burger was a bit peculiar, and their interesting ideas unfortunately fell flat. We are always open to new ideas and flavour profiles, but in this case there was not enough attention to detail to make it work harmoniously. Now the dominant flavour came from the parmesan flakes, creating a taste we don’t usually associate with burgers. And sadly, it became clear that they didn’t quite succeed at the end of the day.

Topplistor

Sociala medier