Asado Burgers grundades 2017 i Bristol av en tidigare anställd på den brittiska burgarkedjan Patty & Bun, och de öppnade kort därefter en filial i Barcelona. Vi testade faktiskt deras burgare för första gången på burgarfestivalen The Champions Burger i just Barcelona i slutet av 2023, och de var även närvarande när vi besökte den tyska upplagan av festivalen ett år senare i München. Precis som förra gången så beställde vi deras El Don-burgare, men denna gång hade den lite andra ingredienser – nämligen hängmörat kött, rökt ostsås, rökt pulled beef, picklad gurka och en Asado-Burger-Champion-sås. Priset för denna burgare på festivalen var 13,5 euro (150 kronor).
Vi möttes återigen av en maffig burgare i ett gyllene, fluffigt bröd. Brödet hade en ganska neutral smak, men det var både mjukt och tåligt och ett av de bästa bröden vi stötte på under festivalen. Stekytan på köttet var bra, och det märktes tydligt att de stekte köttet på en riktig grill. Förra gången tyckte vi att burgaren innehöll alldeles för mycket pulled beef, och de verkade ha tagit till sig kritiken för nu var burgaren mycket mer balanserad med väl avvägda proportioner. Vi hade dock önskat oss lite mer pickles för att bidra med mer syra, då de var riktigt goda och kompletterade de i övrigt tunga smakerna med en hel del fräschör. Vi uppskattade även de många olika texturerna i burgaren, från krämigheten i den rökta ostsåsen till den lätt krispiga rostade ytan på insidan av brödet.
Asado har med sina små justeringar steppat upp sin festivalburgare rejält, och nästa gång vi är i Barcelona eller Bristol så blir det garanterat ett besök på restaurangen för att utforska resten av deras meny.
In English
Asado Burgers were founded in 2017 in Bristol by a former employee of the British burger chain Patty & Bun, and they opened a branch in Barcelona shortly afterwards. We actually tried their burgers for the first time at The Champions Burger festival in Barcelona at the end of 2023, and they were also present when we visited the German edition of the festival a year later in Munich. Just like last time, we ordered their El Don burger, but this time it had slightly different ingredients – namely dry-aged beef, a smoked cheese sauce, smoked pulled beef, pickles and their Asado-Burger-Champion sauce. The festival price for this burger was 13.5 EUR (15 USD).
Once again, we were greeted by a generous burger in a golden, fluffy bun. The bun had a fairly neutral flavour, but it was both soft and sturdy and one of the best buns we found at the festival. The meat had a nice crust, , and it was clear that they cooked the meat on a real grill. The last time around they used too much pulled beef, and they seemed to have taken the criticism to heart because now the burger was much more balanced with well-measured proportions. However, we would have liked a little more pickles to contribute more acidity as they were really tasty and complemented the otherwise heavy flavours with a lot of freshness. We also appreciated the variety of textures in the burger, from the creaminess of the smoked cheese sauce to the slightly crispy toasted surface on the inside of the bun.
With a few tweaks, Asado have really stepped up their festival burger game, and the next time we’re in Barcelona or Bristol, we’ll be sure to visit one of their restaurants to explore the rest of their menu.