Folks Burgers är en liten burgarkedja med två restauranger i Barcelona, som de kallar för Burger Social Club. Båda restaurangerna ligger i stadens utkanter – en bra bit norrut vid Maragall och västerut nära shoppingcentret L’illa Diagonal. Vi besökte dem under finalen för burgarfestivalen The Champions Burger, där de serverade en hamburgare kallad Folks 2.0. Den innehöll två smashade köttpuckar à 75 gram, burgarost, bacon, lökmarmelad, ketchup och burgardressing till festivalpriset 12.5 euro (140 kronor).
Trots deras stilrent designade foodtruck i rött och vitt och riktigt snygga foton på burgarna så möttes vi av en ganska enkel och lite trist cheeseburgare. Den såg inte alls särskilt maffig ut då osten knappt täckte de två små köttpuckarna. Brödet hade dessutom en trasig häl, vilket inte ingav särskilt mycket förtroende. Våra första tuggor smakade nästan bara sött och salt, då köttet var översaltat och lökmarmeladen var onödigt söt. Konsistensen på själva lökmarmeladen var väldigt tjock, vilket gjorde tuggorna mer kladdiga än krämiga. De tunna köttpuckarna hade en trevlig köttsmak, men stekytan borde ha varit tydligare och vi fick dessutom flera tuggiga köttbitar vilket verkligen störde upplevelsen. Vi märkte knappt ens av baconet eller deras burgardressing, och slutresultatet var en ganska oinspirerande smashburgare som verkligen inte stack ut.
Det är tydligt att smashburgare ännu inte har blivit stort i Spanien, för burgarna från Folks Burgers gjorde flera nybörjarfel och lyckades inte komponera något som övertygade oss. Vi hoppas att de ser över helhetsupplägget och verkligen jobbar på både stekytan och upplägget så att burgarna blir lika snygga som deras bildspråk.
In English
Folks Burgers is a small burger chain with two restaurants in Barcelona, which they call Burger Social Clubs. Both restaurants are located on the outskirts of the city – in the north near Maragall and in the west near the L’illa Diagonal shopping centre. We visited them during the final of The Champions Burger festival, where they served a burger called Folks 2.0. It contained two 75-gram smashed beef patties, american cheese, bacon, onion marmalade, ketchup and burger sauce for the festival price of 12.5 EUR (13.5 USD).
Despite their stylishly designed food truck in red and white and really nice photos of the burgers, we were met with a rather simple and dull looking cheeseburger. It didn’t look very impressive at all as the cheese barely covered the two patties. The bun also had a broken heel, which didn’t inspire much confidence. Our first bites were almost only sweet and salty, as the meat was over-salted and the onion marmalade was unnecessarily sweet. The consistency of the onion marmalade itself was very thick, making the bites more sticky than creamy. The thin patties had a nice beefy flavour, but the crust should have been deeper and we also got several chewy pieces of meat which really detracted from the experience. We barely even noticed the bacon or their burger sauce, and the end result was a rather uninspiring smash burger that really didn’t stand out.
It’s clear that smash burgers have yet to make it big in Spain, because the burgers from Folks Burgers made several rookie mistakes and failed to convince us. We hope that they review their overall approach and really work on both the crust and the presentation so that the burgers look as good as the rest of their visuals.