La Burguesa är en liten spansk burgarkedja med fem restauranger i Barcelona. Vi testade deras burgare när vi besökte finalen av festivalen The Champions Burger där de serverade och tävlande med burgaren Smokey. Den bestod av dubbla köttpuckar, lagrad cheddar, rökt bacon, shoestring fries och en rökig majonnäs för festivalpriset 12,50 euro (140 kronor).
Vår hamburgare var en rejält såsig skapelse, och vi blev kladdiga om fingrarna så fort vi plockade upp den. De mest framträdande ingredienserna var shoestring friesen och den rejäla baconskivan som stack ut. Köttet var lite tamt och återhållsamt, och levde inte alls upp till de djupa, hängmörade smakerna vi hade vant oss vid i Spanien. Men det var ändå gott, så det hade varit trevligt om det tagit lite mer plats. Brödet såg riktigt fint ut och var snyggt rostat på insidan, men det drog även åt det torrare hållet. Vi uppskattade ändå proportionerna mellan brödet och övriga ingrienser, och även att det höll ihop under hela måltiden. Det rökiga baconet tillförde en välkomnad textur, men den rökiga majonnäsen var lite anonym och hade gärna fått bidra med lite mer tryck och karaktär. Stjärnan i burgaren var shoestring friesen som gav allt en härligt krispig textur och underbar sälta.
Sammantaget skapade alla ingredienser en klart godkänd burgarupplevelse, och vi uppskattade smakerna i La Burguesas hamburgare. Om den hade vågat ta i lite mer med smakerna så hade den verkligen lyft, så nästa gång vi besöker Barcelona så kommer vi helt klart att kolla in deras faktiska restauranger för att se hur de presterar i ett riktigt kök med en fullständig meny.
In English
La Burguesa is a small Spanish burger chain with five restaurants in Barcelona. We tried their burgers when we visited the final of The Champions Burger festival where they served and competed with their Smokey burger. It contained double beef patties, aged cheddar, smoked bacon, shoestring fries and smokey mayo at the festival price of 12.5 EUR (13.5 USD).
Our burger was a seriously saucy creation, and our fingers got sticky as soon as we picked it up. The most prominent ingredients were the shoestring fries and the hefty slice of bacon that stuck out on the side. The beef flavour was a little tame, and didn’t live up to the deep, dry-aged flavours we’ve become accustomed to in Spain. But it was still good, so it had been even nicer if it had been a little more flavourful. The bun looked really nice and was nicely toasted on the inside, but it was also a bit dry. We still appreciated the proportions between the bun and the other ingredients, and also that it held together throughout the meal. The smoky bacon added a welcome texture, but the smokey mayo was a bit anonymous and could have added a bit more punch and character. The star of the burger was the shoestring fries which gave everything a lovely crunchy texture and wonderful saltiness.
Overall, this was a clearly decent burger, and we appreciated the flavours in La Burguesa’s creation. If it had dared to be a little more bold with its flavours it would have really taken off, so next time we visit Barcelona we will definitely check out their actual restaurants to see how they perform in a real kitchen with a full menu.