Burmet i Madrid stoltserar mycket med att de arbetar med eld. Detta innebär att deras burgare är kolgrillade, och enligt rykte skulle de därmed ha rejält med grillsmak. Efter att ha läst en hel del rekommendationer begav vi oss till deras restaurang i närheten av Puerta de Toledo. Vi beställde två olika burgare; en Burmet med cheddar, lönnsirapglaserat bacon, aioli och poutin-ost för 12 EUR (140 kronor) samt en Coffee Bacon Lover med dubbelt kött, rökt cheddar, pickles, majonnäs och en röra gjord på bacon, kaffe och karamelliserad lök för 15,5 EUR (180 kronor). I priset ingick pommes frites och vi uppgraderade en portion till sötpotatispommesfrites för 1 EUR (10 kronor). När personalen frågade oss om vilket bröd vi ville ha så lät vi köket välja den bästa brödkombinationen för våra burgare, vilket blev ett krispigt bröd till vår Burmet och ett briochebröd till vår Coffee Bacon Lover.
Köttet hade en fin grillsmak, men hade inte alls den rejäla köttsmaken som vi hade förväntat oss, och det borde även ha haft en mer tilltagen stekyta. Briochebrödet var gott och fluffigt men hade svårt att motstå mängden köttsafter mot slutet av måltiden. Och tyvärr så var det krispiga brödet inte alls bra för burgare, och påminde om en välrostad frukostfralla. Det var segt att bita igenom och gjorde burgaren svår att äta. Poutine-osten hjälpte absolut inte till med denna punkt heller. Det lönnsirapglaserade baconet var riktigt krispigt och hade en härlig sötma som vi uppskattade mycket då den balanserade aiolin. Baconröran var god, men hade nästan bara placerats ut i mitten av burgaren, så vi fick inte smaka den i varje bett, sötpotatispommesfritesen var det bättre valet av tillbehören, och väl värda att uppgradera till.
Burmet serverade i regel bra burgare med välbalanserade proportioner, men de har en hel del att jobba på för att bli bättre än bara godkända.
In English
Burmet in Madrid take great pride in the fact that they work with fire. This means that their burgers are charcoal-grilled, which ought to give them a distinct barbecue flavour. After reading a lot of recommendations, we headed over to their restaurant near Puerta de Toledo and ordered different burgers; a Burmet with cheddar, maple syrup glazed bacon, aioli and poutine cheese for 12 EUR (13 USD) and a Coffee Bacon Lover with double meat, smoked cheddar, pickles, mayonnaise and a bacon, coffee and caramelised onion mix for 15.5 EUR (16.5 USD). The price included french fries and we upgraded one of them to sweet potato fries for 1 EUR (10 USD). When the staff asked us which bun we wanted, we let the kitchen choose the best bun combination for our burgers, which apparently was a crispy bun for our Burmet and a brioche bun for our Coffee Bacon Lover.
The meat had a nice barbecue flavour, but didn’t have the deep beefiness we were hoping for, and the lack of a deep crust was also sorely missed. The brioche bread was nice and fluffy, but had a hard time handling all the meat juices towards the end of the meal. And unfortunately, the crunchy bread was a very bad match for our burger, and resembled a well-toasted breakfast roll. It was chewy and made the burger difficult to eat. The poutine cheese certainly didn’t make things easier either. The maple syrup glazed bacon was really crispy and had a lovely sweetness that we appreciated, especially as it balanced the aioli. The bacon mix tasted nice, but since all of it had been placed in the centre of the burger we didn’t get to taste it in every bite. The sweet potato fries were the better choice of the sides, and well worth upgrading to.
Burmet served decent burgers with nicely balanced ratios, but they have a lot to work on if they want to stand out in a good way.