Junk Burger öppnade i Madrid under 2020, bara någon månad innan pandemin slog till. Grundarna hade varit i New York på inspirationsresa, och bestämt sig för att satsa på smashburgare eftersom det var ovanligt i Spanien. I skrivande stund har de flera restauranger i Spaniens huvudstad. Vi besökte deras restaurang vid Glorieta de Bilbao i Chamberí-området. Estetiken, med starka färger och mycket neon i lokalen, kändes både lekfull och cool. Det märktes att de lagt mycket energi på att få allt att se ”rätt” ut.
Menyn innehöll en handfull olika burgare, och vi testade en Lady Cheese för 13 EUR (155 kronor) och en Le Gagnant för 14 EUR (165 kronor) . Båda burgarna bestod av två smashade köttpuckar, burgarost samt deras egen Junk-sås i ett briochebröd. Skillnaden mellan dem var att den sistnämnda även innehöll bacon, och det var även med den burgaren de vann utmärkelsen Spaniens bästa burgare i en stor tävling 2022. Burgarna serverades inslagna i papper och var lite hopklämda och kladdiga, men de såg även lovande ut med de tunna puckarna och det sesamprydda brödet. Köttet hade en snygg stekyta, men saknade den tillfredställande krispigheten som en riktigt bra crust har. Köttet var lite försiktigt i smaken, men hade bra sälta. Baconet var krispigt med välbehövlig textur, men tillförde inte heller så mycket smak. Det enda som bröt av smakmässigt mot allt det ostiga och lite salta var deras burgarsås som hade en lätt syra i sig.
Hamburgarna på Junk Burger var rätt goda, men samtidigt alldeles för mjuka och försiktiga i smakerna för sitt eget bästa. Med så enkla burgare blir de små detaljerna helt avgörande, och vi hade hoppats att de tagit ut lite mer i svängarna.
In English
Junk Burger opened in Madrid in 2020, just a month before the pandemic hit. The founders had been in New York on an inspirational trip, and decided to focus on smash burgers because they were uncommon in Spain. At the time of writing, they have several restaurants in the Spanish capital. We visited their restaurant at the Glorieta de Bilbao in the Chamberí area. The aesthetic, with bright colours and lots of neon in the space, felt both playful and cool. You could tell they put a lot of effort into making everything look ”right”.
The menu contained a handful of different burgers, and we tried a Lady Cheese for 13 EUR (14 USD) and a Le Gagnant for 14 EUR (15 USD). Both burgers consisted of two smashed meat pucks, burger cheese and their own Junk sauce in a brioche bun. The difference between them was that the last one also contained bacon, and it was with that burger that they won the award for Spain’s best burger in a major competition in 2022. The burgers were served wrapped in paper and were a bit squashed and gooey, but they also looked promising with the thin patties and the sesame sprinkled bun. The meat had a nice sear, but lacked the satisfying crispness of a really good crust. The meat was a bit mild flavour-wise, but had good saltiness. The bacon was crispy with added some texture, but it could have tasted a bit more. The only thing that stood out against the cheesiness and saltiness was their slightly tart burger sauce.
The burgers at Junk Burger were quite nice, but too soft and with too cautious flavours for their own good. With such simple burgers, it’s the little details that make all the difference, and we’d hoped they’d taken it a few steps further.