Williamsburg Grill & Beer är en spansk burgarkedja med tre restauranger Madrid. Vi fick tillfälle att testa dem på den kringresande burgarfestivalen The Champions Burger där de sålde sin uppseendeväckande festivalburgare med 45 dagars hängmörat kött, en ostsås med lotus biscoff-kex, hackat bacon och två glaserade munkar som bröd för 12 EUR (140 SEK). Den kom dessutom toppad med ett helt lotus biscoff-kex på ovansidan. Donutburgare väcker alltid nyfikenheten oss, så vi beställde den med höga förhoppningar.
Vår hamburgare såg lika galen ut som vi förväntat oss, och vi insåg snabbt att det skulle bli en utmaning att äta den med händerna och samtidigt behålla vår värdighet. De glaserade munkarna var såklart väldigt goda och söta, men den höga höjden gjorde det svårt att få med allting i en tugga, särskilt med den tjocka köttpucken mellan dem. Tyvärr så var inte smakerna lika balanserade och spännande som vi hade hoppats på, och vare sig köttet eller baconbitarna bidrog med tillräckligt mycket sälta för att tränga genom den överväldigande sötman. Såsen var god för sig, men tillsammans med munkarna blev det helt enkelt för mycket av det goda. Köttet hade en angenäm grillad smak, men var ojämnt tillagat samtidigt som texturen var ganska kompakt. Vilken besvikelse det blev. Vi tyckte även att köttet var alldeles för rött i mitten och hade inte tackat nej till lite längre tid på grillen. Det hackade baconet gav tyvärr inte heller den krispighet som vi hade önskat oss, och faktiskt inte mycket väsen av sig alls.
Sammanfattningsvis är donutburgaren från Williamsburg Grill & Beer en rolig idé på pappret, utan att för den sakens skull lyfta i verkligheten. Nästa gång ska vi se till att testa deras mer sansade burgare, för de är förhoppningsvis betydligt bättre.
In English
Williamsburg Grill & Beer is a Spanish burger chain with three restaurants in Madrid. We had the opportunity to try them at the travelling burger festival The Champions Burger where they sold their sensational festival burger with 45 dry-aged beef, a cheese sauce with lotus biscoff biscuits, chopped bacon and two glazed donuts as a bun for 12 EUR (13 USD). It also came topped with a lotus biscoff biscuit. Donut burgers always catch our attention, so we ordered it with high hopes.
Our burger looked as crazy as we expected, but we quickly realised that eating it with our hands while maintaining our dignity would be a challenge. The glazed doughnuts were very tasty and sweet, but made the burger so tall that it was difficult to fit it into our mouth, especially with the thick patty between them. Unfortunately, the flavours weren’t as balanced and exciting as we had hoped for, and neither the meat nor the bacon pieces were savoury enough to overcome the overwhelming sweetness. The sauce was good on its own, but became a bit overwhelming together with the doughnuts. We enjoyed the grilled flavour of the meat, but it was unevenly cooked and had quite a dense texture. Disappointingly enough, the beef was far too red in the centre and we wouldn’t have minded if it had spent a little more time on the grill. The chopped bacon didn’t give the crispness that we had hoped for either, and didn’t add much to the experience.
The donut burger from Williamsburg Grill & Beer is fun in theory, but didn’t live up to the hype. Next time we will make sure to try a regular burger, as we’re hoping that they’ll be much better than this.