Antiga började som ett ölbryggeri, men ville matcha bra öl med god mat och driver därför även en restaurang och en foodtruck i Valencia. Vi testade deras burgare på finalen av Champions Burger i Barcelona i Spanien, och deras festivalburgare innehöll 45 dagars hängmörat kött, lagrad goudaost, lufttorkat nötkött och tryffelsås i ett briochebröd. Den kostade 12,50 euro (140 kronor).
Vi fick en riktigt snygg burgare med generösa mängder av allt. Briochebrödet var varmt, mjukt och fluffigt och hade en trevlig smörsmak och det hängmörade köttet var saftigt och behövde knappt tuggas. Det hade inte så mycket av den hängmörade smaken som vi hade hoppats på, men det var fortfarande riktigt gott och mört. Goudaosten var också rätt tillbakadragen i smaken, och bjöd på mer sälta än väntat. Det torkade nötköttet de hade använt i stället för bacon hade en trevlig smak, men texturen var seg och lite tuggig vilket gjorde att den inte alls kom till sin rätt. Tryffelsåsen tog över väldigt mycket rent smakmässigt, och den gjorde även att burgaren hade svårt att hålla ihop under hela måltiden. Det var en onödig miss som höll burgaren tillbaka.
Antiga Burger använde kött och bröd av väldigt hög kvalitet, men valet av exklusiva toppings fungerade inte lika bra i praktiken. Vi har sett att de serverar enklare och mer klassiska burgare på restaurangen och i foodtrucken, och vi gissar att det är en mycket trevligare upplevelse. Vi ser fram emot att testa dem på plats för att se hur de presterar när de låter grundingredienserna tala för sig själva.
In English
Antiga Burger started as a beer brewery, but wanted to match fine beer with great food, and now have a restaurant and a food truck in Valencia. We tried their burgers at the Champions Burger finals in Barcelona, Spain, and their festival burger featured 45-day dry-aged beef, aged Gouda cheese, air-dried beef strips and a truffle sauce in a brioche bun. It cost 12.50 EUR (13.5 USD).
We got a really nice looking burger with generous amounts of everything. The brioche bun was warm, soft and fluffy and had a nice buttery flavour and the dry-aged meat was juicy and hardly needed to be chewed. It didn’t have as much of the dry-aged flavour as we had hoped for, but it was still really tasty and tender. The Gouda cheese was also quite restrained in its flavour, and offered more saltiness than expected. The beef strips they had used instead of bacon tasted nice, but the texture was tough and a bit chewy, which meant it didn’t really shine. The truffle sauce took over a lot in terms of flavour, and it also made the burger difficult to hold together throughout the meal. This was an unnecessary mistake that held the burger back.
Antiga Burger used very high quality meat and bread, but the choice of exclusive toppings didn’t work as well in practice. We can see that they serve simpler and more classic burgers in the restaurant and food truck, and we reckon it’s a much more pleasant experience. We look forward to trying them out on site to see how they perform when they let the basic ingredients speak for themselves.