Beak & Trotter ligger nära stranden i Valencia och har även öppet i Marbella under under turistsäsongen. De har tagit inspiration från USA med en europeisk twist, och de påstår att de har Spaniens mest kreativa burgare. Vi beställde därför två olika burgare; en Classic Cheeseburger med två köttpuckar à 120 gram, cheddar, hemlagade pickles, karamelliserad lök och burgarsås för 12 EUR (135 kronor) och den lite mer kreativa Bounut Orginal med en köttpuck, cheddar, bacon, burgarsås och en donut som bröd för 15 EUR (170 kronor). Vi beställde även in en portion pommes frites för 2,5 EUR (30 kronor).
Båda våra burgare serverades genomborrade av en pinne, vilket var väldigt komiskt då den gick perfekt genom donutens hål och inte tillförde någon nämnvärd stabilitet. Donuten var lite ojämnt uppvärmd, men var fluffig, fin och smakrik. Baconet var krispigt och hade en milt rökig ton. Osten var fint smält, trots att det inte var en klassisk burgarost. Köttet hade en fin crust, men i båda burgarna upplevde vi det som överarbetat och ganska tuggigt. Det blev märkbart mer påtagligt i dubbelburgaren, och hade dessutom mått bättre av mer salt och peppar. Våra pickles var för söta, och tillsammans med den stekta löken blev smakerna i vår cheeseburgare helt obalanserade. Under hela måltiden var det något med cheeseburgaren vi inte kunde sätta fingret på, och det var först efter vi avslutat vår måltid som vi insåg att brödet i cheeseburgaren nog hade penslats med apelsin. Vi vet inte varför, för det blev kladdigt och smakade underligt utan att tillföra något. Pommes fritesen var krispiga och riktigt goda, och tillsammans med baconet utgjorde de måltidens höjdpunkt.
Vi kan väl hålla med om att Beak & Trotter gör kreativa burgare, men tyvärr så lyckas de inte sätta de grundläggande smakerna. Och det är sällan särskilt roligt att äta en renodlad gimmickburgare.
In English
Located near the beach in Valencia, Beak & Trotter is also open in Marbella during the tourist season. They have taken inspiration from the US with a European twist, and they claim to have the most creative burgers in Spain. So we ordered two different burgers; a Classic Cheeseburger with two 120-gram beef patties, cheddar, homemade pickles, caramelised onions and a burger sauce for 12 EUR (13 USD) and the more creative Bounut Orginal with a single patty, cheddar, bacon, burger sauce and a donut as a bun for 15 EUR (16.5 USD). We also ordered some french fries for 2,5 EUR (2.5 USD).
Both our burgers were served pierced by a stick, which was very comical as it went perfectly through the hole of the donut and did not add any significant stability. The donut itself was a little unevenly heated, but was fluffy, nice and flavourful. The bacon was crispy and had a mildly smoky note. The cheese was nicely melted, even though it wasn’t a classic burger cheese. The beef had a nice crust, but in both burgers we experienced it as overworked and quite chewy. This was much more noticeable in the double burger, and some more salt and pepper would have helped too. Our pickles were too sweet, and together with the fried onions they made our cheeseburger very unbalanced. Throughout the meal, there was something about the cheeseburger we couldn’t put our finger on, and it was only after we finished our meal that we realised that the bread in the cheeseburger had probably been brushed with something akin to orange juice. We don’t know why, because it was sticky and tasted strange without adding anything. Anyway, the fries were crispy and really good, and together with the bacon they were the highlight of the meal.
We can agree that Beak & Trotter make creative burgers, but unfortunately they fail to nail the basic flavours. And eating a pure gimmick burger is rarely fun.