Jenkin’s är en kött- och burgarrestaurang som har utnämnts till Spaniens bästa burgare av flera publikationer genom åren, och idag har de restauranger i både Valencia och Madrid. Något som är unikt för denna kedja är att de enbart använder sig av Black Angus-kött från gårdar i Nebraska, USA. Menyn är otroligt bred med allt från burgare till kötträtter och fantasifulla desserter. Vi fokuserade såklart på burgarna och provade flera olika, bland annat deras prisbelönta Emmy B med donutbröd, 180 gram kött, rökt cheddar, karamelliserad lök, baconbitar, pickles och en koreansk burgarsås för 15 euro (170 kronor), samt deras smått galna Pistacchio Croi Burger med ett croissantbröd, lagrad vit cheddar, cheddarost, bacon, majonnäs och pistagekräm för 17 euro (190 kronor).
Precis som vid våra tidigare besök så var burgarna gigantiska. Det här är så nära besticksburgare man kan komma och det här var väldigt långt ifrån street food. De tjocka köttpuckarna var otroligt saftiga med en distinkt, djup och nötig köttsmak, och alla ingredienser kämpade för att samsas med varandra. Vår Emmy B-burgare var lika trevlig som vi mindes den, där den koreanska såsen med baconbitarna skruvade upp smakprofilen rejält. Även deras Pistacchio Croi Burger var en smakexplosion av sötma, djup och texturskillnader, även om den inte är till för burgarpuritanen. Men båda var stuntburgare gjorda på rätt sätt. Även de mer traditionella burgarna följde samma princip av överflödiga smakexplosioner där allting kändes ”over the top”, på ett både roligt och väldigt gott sätt. Det enda som egentligen var en besvikelse under vistelsen var att pommes fritesen inte nådde samma kvalitetsstandarden som resten av måltiden.
Jenkin’s fortsätter att servera fantastiska jippoburgare i toppklass, och påminner oss återigen om att det inte bara ska vara gott när man äter – utan det får gärna vara roligt och lite utmanande också.
In English
Jenkin’s is a meat and burger restaurant that has been named Spain’s best burger by several publications over the years, and today they have restaurants in both Valencia and Madrid. What makes this chain unique is that they only use Black Angus patty from farms in Nebraska, USA. Their menu is incredibly wide with everything from burgers to meat dishes and imaginative desserts. We focused on the burgers and tried several different ones, including their award-winning Emmy B with a donut bun, a 180-gram beef patty, smoked cheddar, caramelised onions, bacon bits, pickles and a Korean burger sauce for 15 EUR (17 USD), and their slightly crazy Pistacchio Croi Burger with a croissant bun, aged white cheddar, cheddar cheese, bacon, mayo and pistachio cream for 17 EUR (19 USD).
Just like on our previous visits, the burgers were huge. We almost considered using utensils, and this was very far from a street food expernience. The thick beef patties were incredibly juicy with a distinct, deep and nutty meat flavour, and all the ingredients fought to co-exist. Our Emmy B burger was as enjoyable as we remembered it, with the Korean sauce and bacon bits really turning up the flavour profile. Even their Pistacchio Croi Burger was a flavour explosion of sweetness, depth and texture differences, although it’s not for the burger purists out there. But both were stunt burgers done right. Even the more traditional burgers followed the same principle of over the top flavour explosions where everything felt a bit extreme, but in a fun and very tasty way. The only real disappointment during our latest visit was that the fries didn’t live up to the quality standards of the rest of the meal.
Jenkin’s continues to serve up fantastic, first class burgers, reminding us once again that food shouldn’t just be delicious – it should be fun and sometimes a little challenging too.