Ända sedan Bun Meat Bun öppnade sin första restaurang i Farsta Strand under sommaren 2014 så har de varit en stapelvara på Stockholms burgarscen. Vi besökte dem strax innan vi startade Burgerdudes, och har länge ansett att de har serverat några av Sveriges absolut bästa burgare. Numera finns de på fem platser runt om i Stockholm, och denna expansion har lett till vissa eftergifter, rent kvalitetsmässigt. Under vårt senaste besök beställde vi en dubbel Smokey Arizona med två 100-gramsköttpuckar, pepperjack-ost, friterat bacon, inlagda jalapeños, rödlök och chipotlemajonnäs för 115 kronor samt en dubbel Royal Cheese med två 100-gramsköttpuckar, ost, silverlök, pickles, majonnäs, senap och ketchup för 105 kronor. Vi beställde den sistnämnda burgaren ”extra fin” för 10 kronor extra, vilket innebar att den var senapsstekt med stekt lök.
Burgarna var riktigt snygga med en inbjudande stekyta och härligt glänsande kött. Det relativt nya briochebrödet var mjukt och smörigt, och höll ihop väl under hela måltiden. Köttet var väldigt saftigt och hade en fin stekyta, men vi hade gärna sett att den var lite mer tilltagen. Smakbalansen svajade något då båda våra burgare var överdrivet salta, och vår Royal Cheese var lite väl mjuk i texturen. Vi tyckte inte heller att senapsstekningen märktes av särskilt mycket. Smokey Arizona var roligare, med lite eldig och rökig hetta från flera av ingredienserna. Pommes fritesen för 35 kronor var något dyra, men de var krispigt friterade med en välavvägd kryddning och tydlig potatissmak.
Bun Meat Bun serverar fortfarande riktigt goda burgare, men de har tappat den där magiska gnistan som de alltid brukade ha. Som långtida fans av kedjan vi hoppas att de hittar tillbaka till toppskiktet snart.
In English
Ever since Bun Meat Bun opened their first restaurant in Farsta Strand back in 2014 they’ve been a solid fixture in Stockholm’s burger scene. We visited them before we’d even started Burgerdudes, and have long felt that they’ve served some of the best burgers in Sweden. Nowadays they can be found in five locations in Stockholm, and this expansion has led to a few drops in quality. During our latest visit we ordered a double Smokey Arizona with two 100-gram beef patties, pepperjack cheese, deep-fried bacon, pickled jalapeños, red onions and a chipotle mayo for 115 SEK (11 USD) plus a double Royal Cheese with two 100-gram beef patties, cheese, white onions, pickles, mayo, ketchup and mustard for 105 SEK (10 USD). We ordered the latter burger ”extra fin”, meaning that the meat came mustard-fried with extra fried onions for 10 SEK (1 USD).
Our burgers looked really tasty, and the patties were shiny with a nice crust. They switched to a brioche bun about a year ago, and it was soft, buttery and held together great throughout our meal. The meat itself was very juicy, but even though we liked the crust we felt that it could have been a bit deeper. Taste wise, both of our burgers were a bit too salty, and the textures in our Royale Cheese were a bit uneven as everything was too soft. We didn’t really notice the mustard in the patties either. Our Smokey Arizona was a better choice, with several spicy ingredients that livened up our tastebuds. 35 SEK (3.5 USD) for their regular french fries was a bit expensive, but they were well-cooked and tasted nice with a great crispy potato flavour.
Bun Meat Bun still serve really good burgers, but we can’t ignore that they’ve lost that magic touch that they used to have during each and every one of our visits. And as fans of their burgers we hope that they can find their way back soon.