Phil’s Burger

Inte lika Philharmoniskt längre

1 3 5
Skriven av
Phil’s Burger

Phil’s Burger öppnade sin första restaurang öppnade redan 2013 på Kungsholmen i Stockholm, och blev snabbt en av Sveriges första gourmetburgarkedjor. Idag har de expanderat till ett tiotal restauranger, och finns även i Eskilstuna. Vi har besökt dem ett antal gånger sedan vår första recension som publicerades 2014, och nu är det dags för ytterligare en uppdatering. När man kliver in på en Phil’s känns det som att kliva tillbaka in i ett gammalt minne. Lokalerna ser likadana ut och menyn är i princip oförändrad. Det behöver inte vara något dåligt och vi har alltid gillat deras lyxigt stilrena inredning och den korta och koncisa menyn.

Vid vårt senaste besök under lunchtid testade vi en Cheese & Bacon för 109 kronor och en Guldburgare för 139 kronor – båda inklusive pommes frites. Och det var nästan fascinerande att vissa detaljer fortfarande inte har förbättrats, som deras egenbakade och nästan degiga potatisbröd. Stekytan på köttet var bra i båda burgarna, men generellt så var de alldeles för mjuka. Bäst komposition hade Guldburgaren (vinnarburgaren från Food Truck-SM 2019 där vi också satt i juryn) med 130 gram kött, cheddar, emmentalerost, friterad lök, picklad rödlök, karamelliserade jalapeños, pickles och srirachamajonnäs. Den hade helt klart bäst smaker, och vi uppskattade de olika texturerna och smakerna. Cheese & Bacon med 130 gram kött, dubbel cheddar, bacon, stekt lök, pickles och majonnäs smakade mest sött och mjukt. Pommes fritesen var välfriterade och smakade gott, även om lunchportionen var ganska snålt tilltagen. Detta är ett problem som Phil’s har haft överlag, nämligen att portionerna sällan känns särskilt prisvärda.

Phil’s Burger serverar fortfarande goda burgare, men de har stått stilla i utvecklingen samtidigt som konkurrenterna hela tiden har förnyat sig. Vi hoppas att de tar sig i kragen och slipar till detaljerna, så att de kan hänga med i utvecklingen framöver.

In English

Phil’s Burger opened their first restaurant in Stockholm back in 2013, and shortly became one of Sweden’s first craft burger chains. Now they have around 10 restaurants in the Swedish capital and beyond. We’ve visited them many times since our first review in 2014, and now it was time for another updated verdict. Stepping into a Phil’s Burger restaurant is like revisiting an old memory. Their interiors look the same, and their menu hasn’t seen much evolution on the burger front. That’s not necessarily a bad thing, as we’ve always enjoyed their sleek, Scandi-chic interiors and their short but sweet menu.

During our latest lunchtime visit we ordered a Cheese & Bacon for 109 SEK (10.5 USD) and a Guldburgare for 139 SEK (13 USD) – both including some french fries. And it was almost fascinating how some things haven’t changed for the better over the years. Our main concern has always been that their house-baked potato bun has a softness that’s almost doughy. The meat patties had a decent crust, but overall all of their burgers were far too soft. The Guldburgaren (their winning burger from the Food Truck National Championships in 2019) with a 130-gram beef patty, cheddar, emmentaler, fried onions, pickled red onions, caramelised jalapeños, pickles and sriracha mayo was the most well-composed burger on their menu, and we liked how the many textures and flavours worked together. Their Cheese & Bacon with a 130-gram beef patty, double cheddar, bacon, fried onions, pickles and mayo on the other hand was mostly sweet and soft. Their french fries were well-cooked and tasted nice, but our lunch portion was quite small. This is a problem we’ve had with Phil’s Burger overall, namely that their portions seldom have felt worth the price.

Phil’s Burger still serve a tasty burger, but they’ve stood pretty still over the years while their competitors have evolved. We really hope that they start to shape up and work on the details so that they can catch up with the competition again.

Adress

Se deras webbplats för samtliga adresser, Eskilstuna, Stockholm Sweden

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering februari 2023:
Vi har gjort ett återbesök på Phil’s Burger och anser att de har sänkt kvaliteten jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 4/5 till 3/5.

Uppdatering februari 2021:
Vi har gjort ett återbesök på Phil’s Burger och anser att de ska behålla betyget 4/5.

Recension från 19 februari 2021

Recension skriven av Linus Josephson

Phil’s Burger öppnade sin första restaurang öppnade redan 2013 på Kungsholmen i Stockholm, och blev snabbt en av de första gourmetburgarkedjorna i Sverige. Idag har de expanderat till ett tiotal restauranger, och finns även i Uppsala och Eskilstuna. Under denna tid har de även hunnit med att vinna burgarkategorin i Food Truck-SM 2019 och vara först ut på svenska marknaden med veganköttet Beyond Meat. Vi recenserade dem när vi startade Burgerdudes 2014, så det var hög tid för en ny genomgång av deras burgare.

Menyn är relativt sparsmakad med sju olika burgare prissatta mellan 79 och 119 kronor. Vi siktade in oss på standardburgaren Phil’s och klassikern Dubbel Cheese. Maten serverades som vanligt på en stilig metallbricka, med burgarna prydligt placerade i pappersfickor.

Deras egenbakade potatisbröd kändes som alltid riktigt bra i handen, och bildade rent estetiskt en inbjudande kontrast mot köttpuckarnas gnistrande mörkbruna stekyta. Men som alltid så var det nästan överdrivet blekt, och när vi tog den första tuggan kände vi att det saknade ett ordentligt bett och var väldigt mjukt och lite svampigt. Detta kändes igen i hela burgaren, och så gott som alla ingredienser var väldigt mjuka förutom de dubbla köttpuckarna på 80 gram på vår Dubbel Cheese som hade en riktigt fin stekyta. Den mjuka känslan förstärktes ytterligare av att burgarna innehöll för mycket majonnäs, och vi hade gärna sett lite mer textur och något som bröt av smakerna mer. På Phil’s-burgaren jobbade salladsbladen snyggt ihop med den exemplariska stekytan och gav lite mer variation i tuggorna.

Pommes fritesen och sötpotatispommesfritesen för 20 respektive 30 kronor extra tillsammans med en läsk var av mycket hög kvalitet, och hade den där tillfredställande krispigheten vi alltid eftersträvar. Överlag är Phil’s Burger fortfarande en kedja att räkna med, och både drivet och kvaliteten bakom deras produkter är märkbar. Det är uppenbart att de fortfarande har en självklar plats på Sveriges burgarscen.

Phil’s Burger opened their first restaurant back in 2013 in Stockholm’s Kungsholmen district, and quickly grew into one of Sweden’s first gourmet burger chains. They now have around 10 restaurants, and have expanded to both Uppsala and Eskilstuna. They’ve also managed to win the burger category in The Swedish Food Truck Awards in 2019, and were the first Swedish restaurant with the vegan beef Beyond Meat. We first reviewed them when we opened Burgerdudes back in 2014, so it was about time that we tried their burgers properly again.

Their relatively spartan menu consists of 7 different burgers costing between 79 and 119 SEK (9.5-14,5 USD). We ordered their house burger Phil’s and a classic Double Cheese Burger, and they both came on a metal tray with the burgers neatly placed into paper pockets.

Their home-baked potato bun felt great in our hands as always, and created a nice contrast to the dark brown and glistening beef patties. But as always, the buns were almost too pale, and our very first bite revealed that it was very soft and almost spongy. This softness permeated the entire burger, and just about all ingredients were very soft, except the double 80-gram beef patties on our Double Cheese Burger that had a great crust. There was also too much mayo on the burgers, and we would have preferred some other textures and something acidic that cut through everything. The Phil’s burger had some lettuce leaves that actually worked great with the beef, doing a great job of adding some variety to the textures.

The regular and sweet potato fries for 20/30 SEK (2.5/3.5 USD) with a soft drink were really good, and had that excellent crispiness that we always look for. And overall, Phil’s Burger are still a chain worth visiting, and their drive and quality is very noticeable. They still have a well-deserved seat at the table of Sweden’s burgeoning burger scene.

Recension från 08 november 2014

Recension skriven av Toby Lee

Phil’s Burger öppnade sin första restaurang vid Fridhemsplan i Stockholm under 2013, och har sedan dess hunnit öppna tiotalet restauranger i Stockholmsområdet och i centrala Eskilstuna och Uppsala. Lokalerna är minimalistiskt rena i alla deras restauranger, med ljusa väggar och gott om marmor i inredningen.

En vanlig Phil’s Burger-burgare kostar lite över hundralappen, och på lunchen ingår även frasigt dubbelfriterad pommes frites och en någorlunda förglömlig coleslaw (pommes fritesen kostar annars 35 kronor om de köps vid andra tider). Själva köttet är rejält och saftigt med en knaprigt god stekyta, och vill du ha en dubbel burgare kostar det 50 kronor extra, även om 320 gram kött nästan blir i maffigaste laget.

Potatisbrödet smakar gott, men är blekt och den mjuka segheten gör att det nästan känns lite ogräddat. Som tur är brukar det hålla måttet, men vid vissa besök har det nästan varit lite för degigt. Däremot är den egentillverkade hamburgerdressingen alldeles för rinnig och sötsliskig, och hör mer hemma på 80-talens gatukök än på en så här god skapelse.

Phil’s Burger är en av de bättre högklassiga burgarkedjorna i Sverige, och vi rekommenderar helt klart ett besök.

Topplistor

Sociala medier