Phil’s Burger öppnade sin första restaurang öppnade redan 2013 på Kungsholmen i Stockholm, och blev snabbt en av Sveriges första gourmetburgarkedjor. Idag har de expanderat till ett tiotal restauranger, och finns även i Eskilstuna. Vi har besökt dem ett antal gånger sedan vår första recension som publicerades 2014, och nu är det dags för ytterligare en uppdatering. När man kliver in på en Phil’s känns det som att kliva tillbaka in i ett gammalt minne. Lokalerna ser likadana ut och menyn är i princip oförändrad. Det behöver inte vara något dåligt och vi har alltid gillat deras lyxigt stilrena inredning och den korta och koncisa menyn.
Vid vårt senaste besök under lunchtid testade vi en Cheese & Bacon för 109 kronor och en Guldburgare för 139 kronor – båda inklusive pommes frites. Och det var nästan fascinerande att vissa detaljer fortfarande inte har förbättrats, som deras egenbakade och nästan degiga potatisbröd. Stekytan på köttet var bra i båda burgarna, men generellt så var de alldeles för mjuka. Bäst komposition hade Guldburgaren (vinnarburgaren från Food Truck-SM 2019 där vi också satt i juryn) med 130 gram kött, cheddar, emmentalerost, friterad lök, picklad rödlök, karamelliserade jalapeños, pickles och srirachamajonnäs. Den hade helt klart bäst smaker, och vi uppskattade de olika texturerna och smakerna. Cheese & Bacon med 130 gram kött, dubbel cheddar, bacon, stekt lök, pickles och majonnäs smakade mest sött och mjukt. Pommes fritesen var välfriterade och smakade gott, även om lunchportionen var ganska snålt tilltagen. Detta är ett problem som Phil’s har haft överlag, nämligen att portionerna sällan känns särskilt prisvärda.
Phil’s Burger serverar fortfarande goda burgare, men de har stått stilla i utvecklingen samtidigt som konkurrenterna hela tiden har förnyat sig. Vi hoppas att de tar sig i kragen och slipar till detaljerna, så att de kan hänga med i utvecklingen framöver.
In English
Phil’s Burger opened their first restaurant in Stockholm back in 2013, and shortly became one of Sweden’s first craft burger chains. Now they have around 10 restaurants in the Swedish capital and beyond. We’ve visited them many times since our first review in 2014, and now it was time for another updated verdict. Stepping into a Phil’s Burger restaurant is like revisiting an old memory. Their interiors look the same, and their menu hasn’t seen much evolution on the burger front. That’s not necessarily a bad thing, as we’ve always enjoyed their sleek, Scandi-chic interiors and their short but sweet menu.
During our latest lunchtime visit we ordered a Cheese & Bacon for 109 SEK (10.5 USD) and a Guldburgare for 139 SEK (13 USD) – both including some french fries. And it was almost fascinating how some things haven’t changed for the better over the years. Our main concern has always been that their house-baked potato bun has a softness that’s almost doughy. The meat patties had a decent crust, but overall all of their burgers were far too soft. The Guldburgaren (their winning burger from the Food Truck National Championships in 2019) with a 130-gram beef patty, cheddar, emmentaler, fried onions, pickled red onions, caramelised jalapeños, pickles and sriracha mayo was the most well-composed burger on their menu, and we liked how the many textures and flavours worked together. Their Cheese & Bacon with a 130-gram beef patty, double cheddar, bacon, fried onions, pickles and mayo on the other hand was mostly sweet and soft. Their french fries were well-cooked and tasted nice, but our lunch portion was quite small. This is a problem we’ve had with Phil’s Burger overall, namely that their portions seldom have felt worth the price.
Phil’s Burger still serve a tasty burger, but they’ve stood pretty still over the years while their competitors have evolved. We really hope that they start to shape up and work on the details so that they can catch up with the competition again.