Svenska Hamburgerköket i Midsommarkransen är en institution inom Stockholms burgarscen. De öppnade redan 2013 när den första burgarvågen drabbade vår huvudstad, och var tidigt en av våra stora favoriter. Vi recenserade dem redan i januari 2015, men trots flera återbesök så har vi inte märkt av några större förändringar i vare sig kvalitet eller koncept. Men nu hade det faktiskt gått flera år sedan vårt senaste besök, så något måste de väl ha ändrat på?
Lokalen var sig lik i alla fall, med flera sittplatser i två rum, samt en stor uteservering på sommaren. Menyn var också välbekant, med 180-gramsburgare som kostar mellan 99 och 149 kronor styck och som alla innehåller sallad, tomat, lök och dressing. Av tidigare erfarenhet vet vi att deras dubbelburgare har en helt orimlig ratio mellan kött och bröd, och valet föll därför på en enkel Fyrvaktaren med ost för 105 kronor, samt en enkel Grosshandlaren med ost och rökt sidfläsk för 109 kronor.
Burgarna såg ut ungefär som vi mindes dem; stora och med massor av klassiska ingredienser. Smakmässigt så bjöds vi inte heller på några större överraskningar. Köttet smakade klart godkänt medan brödet var lite tuggigt, och alla de medföljande gatuköksingredienserna gjorde upplevelsen lite tam. Vi uppskattade den ekologiska burgarcheddarn, men sidfläsket på vår Grosshandlarn var segt och alldeles för tjockt – precis som tidigare.
Kvalitetsmässigt så trampar Svenska Hamburgerköket vatten. De har lyckats göra mindre förbättringar för att hålla ungefär samma nivå som tidigare, men här finns inget större nytänk. På burgarfronten intet nytt, med andra ord.
In English
Svenska Hamburgerköket in Midsommarkransen is a real classic on Stockholm’s burger scene. They first opened in 2013 when the first burger wave hit the Swedish capital, and were one of our early favourites back in the day. We first reviewed them back in January 2015, but haven’t seen any real changes over the years when it came to neither their quality nor their concept. But now several years had passed since our last visit, so we gathered that they must have changed something … right?
The restaurant itself looked pretty much the same as always, with several seats in two rooms and a spacious outdoor seating area in the summer. The menu looked very familiar as well, with 180-gram patty burgers costing between 99 and 149 SEK (11–17 USD). All of them contained tomato, lettuce, onions and burger sauce. Previous visits have taught us to only eat single patty burgers (the 360-gram burger’s patty-to-bun ratio is completely off), so we opted for a single Fyrvaktaren with cheese for 105 SEK and a single Grosshandlarn with cheese and smoked pork belly for 109 SEK (around 12 USD each).
The burgers hadn’t changed much appearance wise. They were pretty big and filled with classic ingredients. Taste-wise they didn’t surprise us much either. The beef tasted quite nice, but the bun was a bit chewy. And the regular ingredients gave the burger a classic but somewhat lackluster feeling. We liked the organic burger cheddar, but the pork belly on our Grosshandlarn burger was chewy and far too thick – just as always.
Svenska Hamburgerköket have evolved just enough to keep up with the rest of Stockholm’s burger scene, but there wasn’t much innovation to be found here.