Att säga att Mamma Mos är ett anrikt gatukök är nästintill en underdrift, då de har serverat sitt hemlagade potatismos och korv till hungriga invånare i Bollnäs sedan 1960-talet. Gatuköket flyttade till ny plats på 80-talet, och drivs numera med ny ledning, vilket innebär att de har introducerat smashburgare på menyn. Vi beställde deras något märkligt namngivna Asien-burgare med två 90-gramsköttpuckar, dubbel burgarost, gul lök, pickles, senap och ketchup 119 kronor samt kampanjburgaren Nederländerna med två 90-gramsköttpuckar, pepper jack-ost, chili cheese, sallad, rostad lök, BBQ-sås och chilimajonnäs för 129 kronor
Burgarna var konstruerade med omsorg och kändes förvånansvärt bra i handen för att komma från ett gatukök. Brödet var aningen torrt, men det var ingen katastrof eftersom det hade värmts ordentligt och dessutom jämnt. Vi blev faktiskt imponerade av den gyllenbruna och gedigna stekytan på köttet, men trots att både maillardeffekten och kryddningen var bra så blev det lite tuggigt då fetthalten var lite för låg. Som tur var hjälpte den dubbla osten på vår Asien-burgare och chili cheesen på Nederländerna-burgaren till att avvärja just torrheten något. Nederländerna var vår favorit bland de två burgarna, främst tack vare intressanta texturer och en lätt hetta som lyfte smakerna. De längdskivade och söta gurkorna hade gärna fått ha varit slantade och haft en syrlig ton dock. Pommes fritesen var väl friterade och hade en härlig krispighet, men vi hade gärna sett en kraftigare kryddning för att ytterligare förhöja smaken.
Mamma Mos serverar välgjorda burgare till ett bra pris, och vi blir genuint glada när anrika gatukök förnyar sig och faktiskt lyckas med att följa med i utvecklingen när det kommer till hantverksburgare med färskt kött.
In English
To say that Mamma Mos is a historic grill kiosk is almost an understatement, as they have been serving their homemade mashed potatoes and sausages to hungry Bollnäs residents since the 1960s. They moved to a new location in the 80s, and are now under new management, and have now introduced smash burgers to the menu. We ordered their somewhat oddly named Asia burger with two 90-gram beef patties, double cheese, yellow onions, pickles, ketchup and mustard for 119 SEK (10.5 USD) and the campaign burger Nederländerna with two 90-gram beef patties, pepper jack cheese, chilli cheese balls, lettuce, roasted onions, BBQ sauce and a chilli mayo for 129 SEK (11.5 USD).
Our burgers arrived carefully constructed and felt surprisingly good in our hands. The bun was a little dry, but that wasn’t a disaster as it had been heated properly and evenly. We were actually impressed by the meat’s golden brown and deep crust, but even though both the maillard effect and the seasoning were on point, it was a bit chewy due to the low fat content. Fortunately, the double cheese on our Asia burger and the chilli cheese balls on the Nederländerna burger mitigated this dryness somewhat. Nederländerna was our favourite of the two, mainly due to interesting textures and a slight heat that lifted the flavours. The long and sweet pickle slices would have been better cut into chips and if they’d had more acidity though. The fries were well cooked and had a lovely crispness, but we would have liked a stronger seasoning to make the flavours pop more.
Mamma Mos serve well-made burgers at a good price, and we are genuinely happy when old grill kiosks reinvent themselves and actually manage to keep up with the times when it comes to craft burgers using fresh meat.