Burgeriet Kjula ligger strax öster om Eskilstuna utmed E20, och är en väldigt enkel avstickare om du färdas med bil. Detta hamburgerhak öppnade 2020 i ett ganska avskalat och kargt logistikcenter, och vi har fått massor av tips att testa dem sedan dess. Menyn bestod av lite fler än 10 olika burgare, inklusive en vegetarisk och en vegansk variant. Vi hittade ingen renodlad cheeseburgare, och beställde därför en Burgeriets med två köttpuckar à 100 gram, pepperjack-ost, cheddar, bifftomat, sallad, saltgurka och majonnäs. Den kostade 129 kronor inklusive pommes frites.
Det första vi slogs av var hur stort det fabriksbakade brödet var, då det pajade ration mellan kött och bröd med sin toppiga krona. Det var lite sprucket högst upp, men det höll i alla fall ihop ganska bra. Tyvärr så var det torrt och smuligt i kanterna, förmodligen på grund av att det stått framme hela dagen. Köttet hade en klart godkänd stekyta, men hade knappt kryddats med salt eller peppar och smakade därför väldigt lite. Det var dessutom ganska torrt. Både salladen och den ojämnt skurna tomatskivan var kylskåpskall, och majonnäsen de använde var mer blöt än krämig. Saltgurkan var mer syrlig än salt, men smakade ändå väldigt gott. Men överlag saknade hela burgaren intressanta smaker och var ganska intetsägande. Pommes fritesen var osaltade, men åtminstone välfriterade och krispiga.
Vi lämnade Burgeriet Kjula besvikna över att de inte verkade bry sig om att göra något bättre än så här. Burgarna kändes ogenomtänkta och tillagade utan kärlek. Om du bara vill äta något snabbt när du är på resande fot så fungerar det, men om du är ute efter en grym hantverksburgare kan du med gott samvete köra förbi avfart 134.
In English
Located just east of Eskilstuna along the E20 highway, Burgeriet Kjula is a very easy detour if you’re travelling by car. This hamburger joint opened in 2020 in a stripped-down logistics centre, and we’ve had plenty of tips to try them out since then. The menu consisted of just over 10 different burgers, including a vegetarian and a vegan option. We couldn’t find a simple cheeseburger, so we ordered a Burgeriets with two 100-gram beef-patties, pepperjack cheese, cheddar, beef tomato, lettuce, pickles and mayonnaise. It cost SEK 129 (12.5 USD) including french fries.
The first thing we noticed was how big the factory-baked bun was, as it’s crown ruined the beef to bun ratio. It was a little cracked at the top, but at least it held together quite well. Unfortunately, it was dry and crumbly at the edges, probably because it had been out all day. The meat had a decent crust, but hadn’t been seasoned with enough salt or pepper and didn’t taste of much. It was also quite dry. Both the lettuce and the unevenly cut tomato slice was refrigerator cold, and the mayonnaise they used was more wet than creamy. The pickle was quite sour, but still tasted nice. But overall, the whole burger lacked interesting flavours and was rather bland. The fries were unsalted, but at least they were well-cooked and crispy.
We left Burgeriet Kjula disappointed that they didn’t seem to care about making anything better than this. The burgers were carelessly designed and prepared without love. If you just want a quick bite when you’re travelling, you could do worse, but if you’re looking for a great craft burger you can drive past exit 134 with a clear conscience.