Vi testade Bastard Burgers redan när de bara hade ett hål i väggen uppe i Luleå 2016, och har följt deras resa genom åren till att bli den rikstäckande kedjan de är idag med 70-talet restauranger runt om i Sverige – samt restauranger i Norge, Finland och USA. Denna kraftfulla expansion har lett till vissa eftergifter rent hantverksmässigt, och för några år sedan plockade vi bort en av stjärnorna i betyget. Under de senaste åren har vi gjort många återbesök, och det är dags för ett nytt samlat intryck.
Menyn fokuserar på klassiska burgare samt intressanta kampanjskapelser. Under vårt senaste besök beställde vi en dubbel Luleå med trippel ost, rödlök och en gurk- & jalapeñodressing, samt en dubbel The Bastard med cheddar, dillpickles, lök, senap, ketchup och majonnäs. Enkelburgare med 120 gram kött kostade 115 kronor, med 45 kronor för extra kött. Att uppgradera till en meny kostar bara en tia till på lunchen, men 50 kronor övrig tid. Nu senast bjöds vi på maffiga burgare med rejäla smaker, särskilt från köttets utmärkta stekyta och kryddning. Vi gillade smakbalansen i The Bastard som fortfarande kändes som en superklassisk och elegant cheeseburgare, och vår Luleå hade en trevlig hetta – även om mängden dressing var lite i underkant. Det märks att köket har hittat tillbaka till hantverkstänket, och kvaliteten på restaurangerna är numera mycket jämnare. Här får du en gedigen streetfoodburgare i en cool fast casual-miljö. Vi uppskattar även deras fokus på veganmenyn där nästan allt kan beställas helt växtbaserat, samt det senaste tillskottet Banana Split Fries – en smakrik och dekadent kombination av efterrätt och tillbehör för 59 kronor.
Under de senare åren med ekonomisk turbulens har vi sett flera burgarkedjor svaja, så vi är glada över att se hur Bastard Burgers har växlat om från att expandera till att kvalitetssäkra sina burgare – särskilt då detta verkligen börjar ge resultat.
In English
We first tried Bastard Burgers when they were just a hole in the wall up in Luleå in 2016, and have followed their journey over the years to become the nationwide chain they are today with 70 or so restaurants around Sweden – as well as locations in Norway, Finland and the US. This rapid expansion has led to some concessions in terms of craftsmanship, and a few years ago we removed one of the stars from their rating. In recent years, we have made many return visits, and it is time for a new overall impression.
Their menu focuses on classic burgers as well as interesting promotional creations. During our last visit, we ordered a double Luleå with triple cheese, red onions and a cucumber & jalapeño dressing, as well as a double The Bastard with cheddar, dill pickles, onion, mustard, ketchup and mayonnaise. Single burgers with a 120 gram beef patty cost 115 SEK (11 USD), with 45 SEK (4.5 USD) for extra meat. Upgrading to a menu costs just 10 SEK (1 USD) during lunch, but 50 SEK (5 USD) at other times. Most recently, we were treated to substantial burgers with plenty of flavour, especially the patty with its excellent crust and seasoning. We liked the flavour balance of The Bastard, which still felt like a super-classic and elegant cheeseburger, and our Luleå had a pleasant heat – although the amount of sauce was a bit lacking. It’s clear that the kitchen has found its way back to craftsmanship, and the quality of the restaurants is now much more consistent. Here you get a solid street food burger in a cool fast casual environment. We also appreciate their focus on the vegan menu where almost everything can be ordered completely plant-based, as well as the latest addition of Banana Split Fries – a flavourful and decadent combination of dessert and side dish for 59 SEK (5.5 USD).
In the recent years of economic turbulence, we’ve seen several burger chains falter, so we’re glad to see Bastard Burgers switching from expansion to quality assurance of their burgers – especially since this is really starting to pay off.