Hamburgerpionjärerna Burgersson slog upp portarna för första gången 2013 i Göteborg, och ett tag hade de tre restauranger i staden och rankades som ett av världens bästa burgarställen. Men tidens tand tär, och när vi gjorde ett återbesök för några år sedan tyckte vi att gnistan falnat något. Och nu har de bara kvar sin originalrestaurang vid Skanstorget, som vi besökte på nytt. Vi beställde två burgare; en Classic med en tjockare köttpuck på 150 gram, cheddar, silverlök, pickles, senap och ketchup för 145 kronor samt en Smash & Grab med två smashade 80-gramsköttpuckar, cheddar, bacon, silverlök, pickles och chipotlemajonnäs för 155 kronor. Till detta beställde vi deras västerbottenpommes för 75 kronor på inrådan av den otroligt trevlige servitören.
Men när våra burgare serverades märkte vi direkt att Burgersson frångått grundpremissen med att fokusera helt på köttet och brödet, då det sistnämnda nu var ersatt med en ganska tråkig och fabriksbakad variant. Det hade värmts på ganska hårt ovanpå kronan, vilket lustigt nog ändå gav det lite textur. Trots att burgarna hade en ganska trist ratio mellan kött och bröd så var tjockpucken i vår Classic riktigt fint tillagad. Det var saftigt och ganska rosa i mitten. Vi uppskattade även att picklesen hade en supertydlig syrlighet och smakbilden var ganska trevlig. Smash & Grab smakade tyvärr mest av chipotlemajonnäsen, och de två smashade köttpuckarna var ganska tråkiga. Och osten i våra västerbottenpommes lade sig som ett ganska svårätet täcke över pommes fritesen, och vi borde nog ha hållit oss till de vanliga varianten.
Burgersson serverar visserligen ganska goda burgare, men kvalitetsmässigt så är detta avsevärt tråkigare än vad det var förra och förrförra gången vi åt hos dem. Vi hoppas att de återfinner sin gamla gnista i framtiden, men denna gång kändes de mer gamla och trötta än som inbitna veteraner.
In English
Hamburger pioneers Burgersson first opened their doors in Gothenburg in 2013, and for a while they had three restaurants in the city and were ranked as one of the world’s best burger joints. But the ravages of time take their toll, and when we revisited a few years ago, we found that the spark had faded somewhat. And now, only their original restaurant at Skanstorget remains. This time we ordered two burgers; a Classic with a thicker 150-gram beef patty, cheddar, white onions, pickles, mustard and ketchup for 145 SEK (14 USD) and a Smash & Grab with two smashed 80-gram patties, cheddar, bacon, white onions, pickles and a chipotle mayo for 155 SEK (15 USD). We also ordered their Västerbotten fries for 75 SEK (7 USD) as suggested by the incredibly nice waiter.
But when our burgers were served, it was immediately obvious that Burgersson had abandoned the basic premise of focusing entirely on the patty and bun, as the latter was now replaced with a rather dull and factory-baked variety. It had been toasted quite hard on top of the crown, which funnily enough still gave it some texture. Despite the burgers having a rather sad patty to bun ratio, the meat in our Classic was cooked really well; juicy and quite pink in the middle. We also appreciated that the pickles had a super clear acidity and the flavour profile was quite pleasant. The Smash & Grab unfortunately tasted mostly of the chipotle mayonnaise, and the two smashed beef patties didn’t do much. And the cheese in our Västerbotten fries laid like a thick blanket over the fries, and we probably should have stuck to the regular ones.
Burgersson still serve pretty good burgers, but this was considerably worse than it was our two last visits. We hope that they will rediscover their old spark in the future, but this time around they felt more old and tired than like seasoned veterans.